Niacin удължено освобождаване и ловастатин (перорален път) предпазни мерки

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно, за да намали нивата на холестерола и триглицеридите (мазнините). Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Не използвайте ловастатин / ниацин, ако приемате следните лекарства: боцепревир (Victrelis®), нефазодон (Serzone®), телапревир (Incivek®), някои антибиотици (като кларитромицин, еритромицин, итраконазол, кетоконазол, позаконазол, телитромицин, Nizoral®) или определени лекарства за лечение на ХИВ / СПИН (като атазанавир, индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, Crixivan®, Kaletra®, Lexiva®, Norvir®, Prezista®, Reyataz®). Използването на тези лекарства заедно може да причини сериозни нежелани реакции.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост. Те могат да бъдат симптоми на сериозни мускулни проблеми като миопатия или имуно-медиирана некротизираща миопатия (IMNM).

Ако имате тъмна урина, имате треска, имате мускулни крампи или спазми, имате мускулни болки или скованост, чувствате се много уморен или слаб, или имате диария. Те могат да бъдат симптоми на сериозен мускулен проблем, наречен рабдомиолиза, който може да причини бъбречни проблеми.

Спрете да използвате това лекарство и незабавно проверете при лекаря си, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на увреждане на черния дроб.

Това лекарство може да повлияе нивата на кръвната захар. Това е важно, ако сте диабет или преддиабет. Ако забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или урина, или ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Това лекарство може да доведе до замайване, замаяност, сънливост или по-малко бдителност, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да използвате машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни. Променяйте позициите бавно, когато се изправяте от седнало или легнало положение.

Това лекарство не трябва да се приема с витамини, съдържащи ниацин или никотинамид.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате това лекарство. Може да се наложи да спрете употребата на това лекарство, ако имате сериозна операция, сериозно нараняване или имате други сериозни здравословни проблеми. Това може да повлияе и на резултата от някои медицински изследвания.

Това лекарство може да предизвика страничен ефект, наречен зачервяване. Зачервяването е чувство на топлина или зачервяване на лицето, шията, ръцете и понякога на горната част на гръдния кош. За да избегнете зачервяване, алкохолът, топли напитки и пикантни храни трябва да се избягват около времето, когато приемате това лекарство. Освен това, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате аспирин 30 минути преди да приемете това лекарство, за да предотвратите зачервяване.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.