NEUPOGEN

Терапевтичен клас: Хематопоетичен

Използва се за Neupogen

Фармакологичен клас: Колония стимулиращ фактор

Когато някои ракови лекарства се използват за борба с раковите клетки, те също засягат белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Filgrastim се използва за предотвратяване или намаляване на риска от инфекция, докато се лекувате с лекарства против рак. Това лекарство се използва също и за подпомагане на възстановяването на костния мозък след костномозъчна трансплантация, за процес, наречен събиране на прогениторни клетки от периферна кръв при пациенти с рак, както и за подобряване на преживяемостта при пациенти с рак, които са били изложени на лъчение.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на филграстим при деца. Въпреки това, безопасността и ефикасността не са установени при кърмачета на възраст под 1 месец.

Съответните проучвания, извършени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на филграстим при пациенти в старческа възраст.

Преди да използвате Neupogen

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи филграстим. Може да не е специфична за Neupogen. Моля, прочетете внимателно.

Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист може да ви даде това лекарство. Това лекарство се дава като изстрел под кожата или във вената.

Може да бъдете научени как да приемате това лекарство у дома. Уверете се, че разбирате всички инструкции, преди да си направите инжекция. Използвайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство се предлага с инструкции на пациента. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате въпроси

Ако използвате предварително напълнена спринцовка, уверете се, че знаете как да използвате предпазителя на иглата. След инжектиране плъзнете предпазителя на иглата над иглата, докато чуете “щракване”. Защитата на иглата безопасно ще покрие използваната игла.

Всяка спринцовка или флакон от лекарството е подходяща само за една доза. Хванете спринцовката или флакона далеч след дозата. Не съхранявайте неизползваното лекарство от отворен флакон или спринцовка.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Това лекарство трябва да се прилага по фиксиран график. Ако пропуснете доза или забравите да използвате лекарството, се обърнете към Вашия лекар или фармацевт за инструкции.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Да се ​​съхранява в хладилник. Не замразявайте.

Правилно използване на филграстим

Оставете лекарството в картонената кутия, докато не сте готови да го използвате. Ако случайно замразите лекарството, оставете го да се размразява в хладилника, преди да го използвате. Ако случайно замразете лекарството втори път, не го използвайте.

Може да оставите лекарството да се затопли до стайна температура, преди да го използвате. Лекарството може да остане извън хладилника до 24 часа. Изхвърлете всяко лекарство, което е излязло от хладилника повече от 24 часа.

Изхвърлете използваните игли в твърд, затворен контейнер, който иглите не могат да пробият. Съхранявайте този контейнер далеч от деца и домашни любимци.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Проверете незабавно при Вашия лекар при първия признак на инфекция, като треска, студени тръпки, кашлица, възпалено гърло или необичайна умора или слабост.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Кажете на лекаря си незабавно, ако вие или Вашето дете имате обрив, сърбеж на кожата, замаяност, замайване или припадък, подуване на лицето, езика или гърлото, затруднено дишане или болка в гърдите, след като сте получили лекарството.

Проверете веднага с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате болка в горната лява част на стомаха или в края на лявото рамо. Това може да е симптом на сериозен нежелан ефект със далака.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете развиете треска, болка в гръдния кош или стягане или затруднено дишане. Те могат да бъдат симптоми на сериозно белодробно състояние, наречено синдром на остър респираторен дистрес (ARDS).

Предпазни мерки при използване на Neupogen

Това лекарство може да причини кървене в белите дробове. Проверете веднага с лекаря си, ако вие или вашето дете кашляте кръв или имате кръв в слюнката.

Това лекарство може да предизвика състояние, наречено синдром на капилярна течност. Тя може да причини изтичане на течност от кръвоносните съдове в тъканите на тялото ви. Незабавно се обадете на лекаря си, ако имате подуване или подпухналост, по-рядко се уринирате, имате затруднено дишане, чувство на пълнота, замайване или чувство на слабост.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате черни изпражнения или изпражнения, кървене на венците, кръв в урината или изпражненията, зачервяване на червените петна по кожата или необичайно кървене или синини след приема на това лекарство.

Капакът на иглата на предварително напълнената спринцовка съдържа суха естествена гума (производно на латекс). Това може да доведе до алергична реакция при хора, които са чувствителни към латекс. Уведомете Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате латексова алергия, преди да започнете да приемате това лекарство.

Преди да имате каквито и да било медицински изследвания, кажете на лекар, който отговаря, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Neupogen странични ефекти

Neupogen (филграстим)

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Неутропения, свързана с химиотерапия Neulasta, филграстим, Zarxio, Granix, пегфилграстим, левкин

Неутропения филграстим, Zarxio

Трансплантация на костен мозък флуконазол, дифлукан, цисплатин, филграстим, Zarxio, имуноглобулин интравенозно

Периферна прогениторна клетъчна трансплантация filgrastim, Zarxio