напроксен

НСПВС могат да причинят повишен риск от сериозни сърдечно-съдови тромботични събития, миокарден инфаркт и инсулт, които могат да бъдат фатални. Този риск може да се увеличи при пациенти със сърдечно-съдово заболяване или рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. Напроксен е противопоказан за лечение на периферна болка при поставянето на коронарна артериална байпас-графт (CABG). НСПВС могат също да причинят повишен риск от сериозни нежелани реакции в стомашно-чревния тракт, особено при пациенти в напреднала възраст, включително кървене, улцерация и перфорация на стомаха или червата, което може да бъде фатално.

НСПВС могат да причинят повишен риск от сериозни сърдечно-съдови тромботични събития, миокарден инфаркт и инсулт, които могат да бъдат фатални. Този риск може да се увеличи при пациенти със сърдечно-съдово заболяване или рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. Напроксен натрий е противопоказан за лечение на периоперативна болка при поставянето на коронарна артериална байпас присадка (CABG). НСПВС могат също да причинят повишен риск от сериозни нежелани реакции в стомашно-чревния тракт, особено при пациенти в напреднала възраст, включително кървене, улцерация и перфорация на стомаха или червата, което може да бъде фатално.

Употреби за напроксен

Терапевтичен клас: Аналгетик

Фармакологичен клас: НСПВС

Химически клас: пропионова киселина (клас)

Naproxen може също да се използва за лечение на лека до умерена болка, включително остра подагра и други болезнени състояния като бурсит, тендонит или менструални спазми.

Naproxen се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Преди да използвате напроксен

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За напроксен трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към напроксен или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на таблетките с контролирано освобождаване на напроксен в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на таблетките, суспензията и таблетките със забавено освобождаване на напроксен при деца под 2-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на напроксен при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на напроксен от по-младите възрастни и е по-вероятно да имат проблеми с бъбреците или стомаха, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи напроксен.

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате напроксен, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на напроксен с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на напроксен с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на напроксен с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на напроксен с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате напроксен или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на напроксен. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За безопасна и ефективна употреба на напроксен, не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте по-дълго, отколкото е наредено от Вашия лекар. Приемането на твърде много напроксен може да увеличи вероятността от нежелани реакции, особено при пациенти в старческа възраст.

Naproxen трябва да дойде с медикаментозно ръководство. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Когато се използва за тежък или продължителен артрит, напроксен трябва да се приема редовно, както е указано от Вашия лекар, за да ви помогне. Naproxen обикновено започва да работи в рамките на една седмица, но в тежки случаи може да премине до две седмици или дори по-дълго, преди да започнете да се чувствате по-добре. Също така, няколко седмици могат да преминат преди да почувствате пълния ефект на напроксен.

Посъветвайте се с Вашия лекар преди да промените дозираните форми (напр. Таблетки, спиране). Тези форми са много различни един от друг.

Правилно използване на напроксен

Поглъщайте цялата таблетка със забавено освобождаване. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Ако използвате суспензията, разклатете внимателно, преди да я използвате. Използвайте маркираната чаша за измерване, включена в опаковката, за да измерите дозата.

Дозата на naproxen ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози напроксен. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза напроксен, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Предпазни мерки при използване на напроксен

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Naproxen може да повиши риска от сърдечен удар или инсулт. Това е по-вероятно при хора, които вече имат сърдечни заболявания. Хората, които употребяват напроксен за дълго време, също могат да имат по-висок риск.

Naproxen може да причини кървене в стомаха или червата. Този проблем може да се случи без предупредителни знаци. Това е по-вероятно, ако сте имали стомашна язва в миналото, ако пушите или пиете алкохол редовно, ако сте над 60-годишна възраст, сте в лошо здраве или използвате определени други лекарства (като стероид или разредител на кръвта).

При лечението с напроксен могат да настъпят сериозни кожни реакции. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате някои от следните симптоми по време на приема на напроксен: мехури, пилинг или разхлабване на кожата, втрисане, кашлица, диария, треска, сърбеж, болки в ставите или мускулите, червени кожни лезии, възпалено гърло; Язви, язви или бели петна в устата или устните, или необичайна умора или слабост.

Възможни предупредителни признаци за някои сериозни нежелани реакции, които могат да възникнат по време на лечението с напроксен, могат да включват подуване на лицето, пръстите, краката или долните крака, тежка стомашна болка, чернодробно изпражнения или повръщане на кръв или материал, , Необичайно повишаване на теглото, жълта кожа или очи, намалено уриниране, необичайно кървене или синини, или кожен обрив. Също така могат да се появят признаци на сериозни сърдечни проблеми, като болка в гръдния кош, стягане в гръдния кош, бързо или неравномерно сърцебиене, необичайно зачервяване или топлина на кожата, слабост или прекъсване на говора. Спрете да приемате напроксен и незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите някой от тези предупредителни признаци.

Naproxen също може да причини сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи по-често при пациенти, които са алергични към аспирин или към някое от нестероидните противовъзпалителни средства. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неравномерно дишане, гадаене за дишане, хрипове или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерно сърцебиене или импулс, копринени отоци по кожата и подпухване или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ.

Naproxen странични ефекти

напроксен

Използването на напроксен по време на късна бременност може да навреди на нероденото ви бебе. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време или след лечението Ви се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Преди да предприемете някакви операции или медицински изследвания, уведомете Вашия лекар, че приемате напроксен. Може да се наложи да спрете лечението за известно време или да преминете към друго нестероидно противовъзпалително лекарство преди процедурата.

Naproxen може да доведе до замайване, замаяност, сънливост или по-малко бдителност, отколкото обикновено. Дори ако се приемат преди лягане, това може да накара някои хора да се чувстват сънливи или по-малко бдителни за възникване. Уверете се, че знаете как реагирате на naproxen, преди да шофирате, да използвате машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Наличност Rx / OTC Rx и / или OTC

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Обратно Болка трамадол, Cymbalta, аспирин, ибупрофен, диклофенак, Norco

Анкилозиращ спондилит преднизон, Humira, аспирин, диклофенак, Celebrex, триамцинолон

Ацетаминофен, тиленол, циклобензаприн, аспирин, ибупрофен, диклофенак

Бурсит преднизон, триамцинолон, дексаметазон, Алеве, индометацин, бетаметазон