миокардит

Миокардитът е възпаление на миокарда, средния слой на сърдечната стена. Миокардитът може да засегне както мускулните клетки на сърцето, така и електрическата система на сърцето, което води до намаляване на помпената функция на сърцето и до неправилни сърдечни ритми.

Миокардитът обикновено се причинява от вирусна инфекция. Признаците и симптомите на миокардит включват болка в гърдите, умора, сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм.

Ако миокардитът стане тежък, помпането на сърцето ви отслабва и сърцето ви няма да може да доставя на останалата част от тялото ви достатъчно кръв. Съсиреците също могат да се образуват в сърцето ви, което води до удар или сърдечен удар.

Лечението на миокардит зависи от основната причина.

При леки случаи миокардитът може да няма забележими симптоми. Може да се почувствате зле и да имате общи симптоми на вирусна инфекция и никога да не осъзнавате, че сърцето ви е засегнато.

В сериозни случаи признаците и симптомите на миокардита варират в зависимост от причината за заболяването. Честите симптоми на миокардит включват

Когато децата развият миокардит, те могат да имат признаци и симптоми, включително

Миокардит при деца

Кога да се види лекар

Свържете се с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на миокардит, особено болка в гърдите и задух. Ако сте имали инфекция, бъдете бдителни за симптомите на миокардита и информирайте Вашия лекар, ако възникнат. Ако имате тежки симптоми, отидете в спешното отделение или обадете се за спешна медицинска помощ.

Често точната причина за отделен случай на миокардит не е идентифицирана. Въпреки това, има многобройни потенциални причини за миокардит, като например

Какво можеш да правиш

Вируси. Много вируси често се свързват с миокардит, включително коксисакиевирус В, който може да причини симптоми, подобни на леки случаи на грип, вируси, които причиняват обща ступа (аденовирус), парвовирус В19, който причинява обрив, наречен пето заболяване и вирус на херпес симплекс ,

Какво да очаквате от Вашия лекар

Стомашно-чревните инфекции (еховируси), мононуклеозата (Epstein-Barr вирус) и гръбначния мозък (рубеола) също са потенциални причини за миокардит. Миокардитът е често срещан при хора с ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Лекарства, които да помогнат на сърцето ви

Миокардитът също понякога се появява, ако сте изложени

Третиране на тежки случаи

Когато миокардитът е тежък, той може трайно да увреди сърдечния мускул. Това увреждане може да причини

Вероятно ще започнете, като се срещнете с Вашия първичен лекар или в случай на тежки симптоми, с лекар от спешното отделение. След това можете да се обърнете към лекар, обучен в сърдечни заболявания (кардиолог) и евентуално лекар, обучен в инфекциозни заболявания.

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си и какво може да очаквате от Вашия лекар.

Подготвянето на списък с въпроси може да ви помогне да се уверите, че покривате всички важни за вас точки. За миокардит, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

В допълнение към въпросите, които сте готови да поискате от Вашия лекар, не се колебайте да задавате въпроси по време на назначаването си по всяко време, че не разбирате нещо.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да си отделите време, за да преминете през всяка точка, в която искате да прекарате повече време. Вашият лекар може да попита

За да диагностицирате миокардит, Вашият лекар може да проведе физически преглед и да обсъди вашата медицинска история и всякакви признаци или симптоми, които може да имате. Ако Вашият лекар подозира миокардит, той или тя може да нареди едно или повече тестове, за да потвърди диагнозата и да определи тежестта на Вашето състояние, включително

В много случаи миокардитът се подобрява, самостоятелно или с лечение, което води до пълно възстановяване. Лечението на миокарда се фокусира върху лечението на основната причина.

В леки случаи, Вашият лекар може да ви каже да почивате и да предписвате лекарства, за да помогне на тялото да се бори с инфекцията, причинявайки миокардит, докато сърцето ви се възстановява. Ако бактериите причиняват инфекцията, вашият лекар ще предпише антибиотици. Въпреки че са налични антивирусни лекарства, те не са доказали ефективността си при лечението на повечето случаи на миокардит.

Някои редки видове вирусен миокардит, като гигантски клетки и еозинофилен миокардит, реагират на кортикостероиди или други медикаменти за потискане на реакцията на имунната система. В някои случаи, причинени от хронични заболявания, като например лупус, лечението е насочено към основното заболяване.

Ако миокардитът причинява сърдечна недостатъчност или бърз или неравномерен сърдечен ритъм като симптом, Вашият лекар може да ви хоспитализира. Може да получите наркотици или други лечения, за да регулирате сърдечния ритъм, ако имате нарушен сърдечен ритъм (аритмия). Ако имате определени абнормни сърдечни ритъми или тежка сърдечна недостатъчност, може да Ви бъдат предписани лекарства за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци в сърцето.

Ако сърцето ви е слабо, вашият лекар може да предпише лекарства, за да намали натоварването на сърцето ви или да ви помогне да премахнете излишната течност. Тези лекарства могат да включват

При някои тежки случаи на миокардит може да е необходимо агресивно лечение, като например

Екстракорпорална оксигенация на мембраната (ECMO). При тежка сърдечна недостатъчност лекарите понякога препоръчват използването на това устройство за осигуряване на кислород в организма. Когато кръвта се отстранява от тялото, тя преминава през специална мембрана в машината ECMO, която премахва въглеродния диоксид и добавя кислород към кръвта. Ново киселата кръв се връща в тялото.

ECMO машината поема работата на сърцето. Това лечение може да се използва, за да позволи на сърцето да се възстанови или докато чака други лечения, като сърдечна трансплантация.

В най-тежките случаи лекарите могат да обмислят спешна сърдечна трансплантация.

Някои хора може да имат хронично и необратимо увреждане на сърдечния мускул, което изисква лекарства през целия живот, докато други хора се нуждаят от лекарства само за няколко месеца и след това се възстановяват напълно.

Почивката и намаляването на натоварването на сърцето е важна част от възстановяването. Вашият лекар вероятно ще ви каже какъв вид физическа активност можете да направите през няколко месеца, докато сърцето ви лекува. Посъветвайте се с Вашия лекар, когато можете да възобновите нормални дейности.

Вашият лекар може да Ви препоръча редовни последващи назначения, за да прецените състоянието си. Вашият лекар може да нареди тестове, като ехокардиограми, да оценят сърцето ви.

Ако имате продължително сърдечно увреждане, важно е също така да консумирате диета с ниско съдържание на сол, да ограничите количеството течности, които пиете, да пиете минимално количество алкохол и да избягвате пушенето. Вашият лекар ще Ви уведоми какво трябва да приемате, както и количеството сол, което е добре да включите в диетата си.

Няма специфична превенция за миокардит. Въпреки това, предприемането на тези стъпки за предотвратяване на инфекции може да помогне

Посетете Вашия лекар