Стеноза на митралната клапа

Стенозата на митралната клапа – или митралната стеноза – е стесняване на сърдечната митрална клапа. Този ненормален вентил не се отваря правилно, блокирайки кръвния поток в главната помпена камера на сърцето (лявата камера). Стенозата на митралната клапа може да ви накара да се уморите и да не пиете дъх, наред с други проблеми.

Основната причина за стеноза на митралната клапа е инфекция, наречена ревматична треска, която е свързана със стрептокочни инфекции. Ревматичната треска – сега рядка в Съединените щати, но все пак често срещана в развиващите се страни – може да предизвика белези от митралната клапа. Останалата нелекувана, стеноза на митралната клапа може да доведе до сериозни сърдечни усложнения.

Може да се чувствате добре със стеноза на митралната клапа или може да имате минимални симптоми в продължение на десетилетия. Въпреки това, леки проблеми могат внезапно да се влошат. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако се развиете

Симптомите на стеноза на митралната клапа може да се появят или да се влошат по всяко време, когато сърдечната Ви честота се увеличава, например по време на тренировка. Епизод на бързо сърцебиене може да придружи тези симптоми. Или те могат да бъдат предизвикани от бременност или друг стрес на тялото, като инфекция.

При стеноза на митралната клапа, налягането, което се натрупва в сърцето, се изпраща обратно в белите дробове, което води до натрупване на течност (задръстване) и недостиг на въздух.

Симптомите на стеноза на митралната клапа най-често се появяват на възраст между 30 и 50 години в развитите страни, но те могат да се появят на всяка възраст – дори и в детска възраст.

Стенозата на митралната клапа може също да доведе до признаци, които Вашият лекар ще открие по време на Вашия преглед. Те могат да включват

Кога да се види лекар

Как функционира сърцето

Посъветвайте се с Вашия лекар за незабавно назначаване, ако развиете умора или задух по време на физическа активност, сърцебиене или болка в гърдите.

Ако сте диагностицирани с стеноза на митралната клапа, но не сте имали симптоми, говорете с Вашия лекар за последващи оценки.

Какво можеш да правиш

Причините за стеноза на митралната клапа включват

Въпроси, които трябва да зададете на Вашия лекар при първоначалното ви назначаване, включват

Сърцето, центърът на кръвоносната система, се състои от четири камери. Двете горни камери (атриума) получават кръв. Двете долни камери (вентрикулите) поемат кръв.

Въпроси, които да зададете, ако сте се обърнали към кардиолог, включват

Четири сърдечни клапани се отварят и затварят, за да оставят кръвта да тече само в една посока през сърцето ви. Митралната клапа – която лежи между двете камери от лявата страна на сърцето ви – се състои от две плаки от тъкан, наречени листовки.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Митралната клапа се отваря, когато кръвта тече от лявото предсърдие към лявата камера. След това клапите са близки, за да предотвратят течащата назад кръв, която току-що е преминала в лявата камера. Дефектната сърдечна клапа не се отваря или не се затваря напълно.

Какво можете да направите междувременно

Стенозата на митралната клапа е по-рядка днес, отколкото преди, защото най-честата причина, ревматична треска, е рядка в Съединените щати. Въпреки това, ревматичната треска остава проблем в развиващите се страни.

Рисковите фактори за стеноза на митралната клапа включват

Подобно на други проблеми със сърдечната клапа, стеноза на митралната клапа може да утежни сърцето ви и да намали притока на кръв. Нелекуваната стеноза на митралната клапа може да доведе до усложнения като

Вашият семеен лекар може да бъде първият, заподозрян в стеноза на митралната клапа. След първоначалното ви назначаване, Вашият лекар може да ви отнесе до лекар, който е специалист по сърдечни заболявания (кардиолог).

Ето част от информацията, която да ви помогне да се подготвите за назначаването си.

Важно е да разбирате състоянието си. Не се колебайте да зададете други въпроси.

Може да попитате лекар или кардиолог, който Ви вижда за възможна стеноза на митралната клапа

Докато чакате вашето назначение, попитайте членовете на семейството дали близки роднини имат сърдечно заболяване. Симптомите на стеноза на митралната клапа са подобни на други сърдечни състояния, включително някои, които се развиват в семейства. Познаването на здравословното състояние на вашето семейство ще помогне на Вашия лекар да определи Вашата диагноза и лечение.

Ако упражнението прави вашите симптоми по-лоши, избягвайте да се упражнявате физически, докато не сте видели Вашия лекар.

Диагностични тестове

Вашият лекар ще попита за вашата медицинска история и ще ви даде физически преглед, който включва слушане на сърцето ви чрез стетоскоп. Стенозата на митралната клапа причинява необичаен сърдечен шум, наречен сърдечен шум.

Медикаменти

Вашият лекар също ще изслуша белите ви дробове, за да провери задръстванията на белите дробове – натрупване на течност в белите дробове – което може да възникне при стеноза на митралната клапа.

Процедури

Ремонт с балонова валвулопластика

Вашият лекар ще реши кои тестове са необходими за диагностициране. За тестване може да се обърнете към кардиолог.

Общите тестове за диагностициране на стеноза на митралната клапа включват

Сърдечните тестове като тези помагат на Вашия лекар да разграничи стенозата на митралната клапа от други сърдечни състояния, включително и други състояния на митралната клапа. Тези тестове също спомагат за разкриването на причината за стеноза на митралната клапа и дали клапата може да бъде ремонтирана.

Ако имате лека до умерена стеноза на митралната клапа, без симптоми, може да не се нуждаете от незабавно лечение. Вместо това Вашият лекар ще следи клапана, за да види дали състоянието Ви се влошава.

Никакви медикаменти не могат да коригират дефекта на митралната клапа. Някои лекарства обаче могат да намалят симптомите, като облекчат натоварването на сърцето ви и регулират ритъма му.

Вашият лекар може да Ви предпише

Може да се нуждаете от ремонт или подмяна на клапана, за да лекувате стеноза на митралната клапа. Предлагат се хирургични и нехирургични опции.

Тази нехирургична процедура използва мека, тънка тръба (катетър), напоена с балон. Един лекар води катетъра през кръвоносен съд в ръцете или слабините ви до стеснения вентил. Веднъж на място, балонът се напомпва, за да разшири клапата, като подобрява притока на кръв. След това балонът се дефлира и катетърът с балон се отстранява.

За някои хора балонната валвулопластика облекчава признаците и симптомите на стеноза на митралната клапа, както и хирургия. Ако състоянието ви се влоши с течение на времето, може да се наложи процедурата да се повтаря.

Не всички с стеноза на митралната клапа са кандидат за балонова валвулопластика. Говорете с Вашия лекар, за да решите дали това е опция за Вас.

Хирургичните опции включват

Смяна на митралната клапа. Вашият хирург премахва стеснения клапан и го замества с механичен или тъканен клапан. Механичните вентили, направени от метал, са издръжливи, но носят риск от образуване на кръвни съсиреци. Ако получите механична митрална клапа, ще трябва да приемете антикоагулантно лекарство, като варфарин (Coumadin), за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

Тъканните клапани – които могат да идват от свине, крава или човешки починали донори – често в крайна сметка трябва да бъдат заменени. Вашият лекар може да обсъди с Вас рисковете и ползите от всеки тип сърдечна клапа.

За да подобрите качеството си на живот, ако имате стеноза на митралната клапа, Вашият лекар може да ви препоръча

Жените с стеноза на митралната клапа трябва да обсъдят семейното планиране със своите лекари, преди да забременеят. Бременността кара сърцето да работи по-усилено. Как сърцето с митрална клапна стеноза толерира допълнителната работа зависи от степента на стеноза и от това доколко сърцето ви помпи. По време на бременността и след раждането вашият кардиолог и акушерник трябва да ви наблюдават.

Най-добрият начин да се предотврати стеноза на митралната клапа е да се предотврати най-честата причина, ревматична треска. Можете да направите това, като се уверите, че вие ​​и вашите деца ще видите вашия лекар за възпалено гърло. Нелекуваните инфекции със стрептокок в гърлото могат да се развият в ревматична треска. За щастие, стрептокок в гърлото обикновено се лекува лесно с антибиотици.

Посетете Вашия лекар

Хирургия на митралната клапа