Смесени симптоми на болестта съединителна тъкан

Смесеното заболяване на съединителната тъкан има признаци и симптоми на комбинация от нарушения – главно лупус, склеродермия и полимиозит. Поради тази причина, смесената болест на съединителната тъкан понякога се нарича “припокриване”.

При смесена болест на съединителната тъкан симптомите на отделните заболявания обикновено не се появяват наведнъж. Вместо това те се появяват последователно в продължение на няколко години, което може да направи диагнозата по-сложна.

Общо усещане за неразположение. Това неразположение може да бъде придружено от повишена умора и лека треска. Студени и вцепенени пръсти или пръсти (феномен на Рейно). В отговор на студ или стрес, пръстите ви или пръстите на краката могат да станат бели и после пурпурно синьо. След затопляне пръстите или пръстите на краката стават червени. Подути пръсти или ръце. Някои хора изпитват оток до точката, където пръстите наподобяват колбаси. Болки в мускулите и ставите. Ставите могат да се деформират, подобно на това, което се случва при ревматоиден артрит. Червени или червеникави кафяви петна могат да се появят над кокалчетата.

Кога да се види лекар

Ранните признаци и симптоми често включват ръцете. Пръстите може да се надуят като наденички, а върха на пръстите да станат бели и изтръпнали. В по-късни етапи, някои органи – като белите дробове, сърцето и бъбреците – могат да бъдат засегнати.

Нежелани лекарствени реакции

Няма лечение за смесени заболявания на съединителната тъкан. Признаците и симптомите обикновено се лекуват с определени лекарства, като например преднизон.

Какво можеш да правиш

Ранните индикации за смесена болест на съединителната тъкан могат да включват

Въпроси, попитайте Вашия лекар

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които пречат на ежедневната Ви програма – особено ако вече сте диагностицирани с лупус или друга болест на съединителната тъкан.

Точната причина за смесена болест на съединителната тъкан не е известна.

Смесената болест на съединителната тъкан е автоимунно разстройство. При автоимунни заболявания вашата имунна система – отговорна за борбата с болестта – погрешно атакува здравите клетки.

При заболявания на съединителната тъкан имунната ви система атакува влакната, които осигуряват рамка и подкрепа за тялото ви. Изследователите работят за идентифициране на протеини, продуцирани от имунната система, които могат да причинят смесено заболяване на съединителната тъкан.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Някои хора със смесена болест на съединителната тъкан имат фамилна анамнеза за състоянието. Но ролята на генетиката при причиняването на болестта остава неясна.

Смесена болест на съединителната тъкан може да възникне при хора от всяка възраст. Въпреки това, изглежда, това е най-често при жени под 30-годишна възраст.

Смесеното заболяване на съединителната тъкан може да доведе до сериозни усложнения, включително

Кортикостероидите обикновено се използват за управление на признаците и симптомите на смесено заболяване на съединителната тъкан. Тези лекарства са ефективни, но носят рискове.

Вашият лекар вероятно ще ви наблюдава за нежелани ефекти, като остеопороза, мускулна слабост и инфекция. Може да се наложи да приемате добавки от калций и витамин D, за да облекчите тези нежелани ефекти.

Може да се обърнете към лекар, специалист по заболявания на ставите (ревматолог).

В допълнение към въпросите, които сте готови да попитате с Вашия лекар, не се колебайте да зададете други въпроси.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да отделите време, за да преминете през точките, които искате да обсъдите задълбочено. Може да ви попитат

Вероятно вашият лекар прави тези изследвания

Няма лечение за смесени заболявания на съединителната тъкан. Но лекарствата могат да помогнат за справяне с признаците и симптомите.

Може да се нуждаете от лечение само по време на пожар. Ако имате по-сериозна форма на заболяването, може да се нуждаете от продължително лечение.

Типът на предписаното лекарство зависи от тежестта на Вашето заболяване и симптомите. Медикаментите могат да включват

Вашият лекар вероятно ще ви наблюдава отблизо за признаци на белодробна хипертония.

Други начини за контролиране на симптомите на смесената болест на съединителната тъкан включват

Посетете Вашия лекар

Високо кръвно налягане в белите дробове (белодробна хипертония). Това състояние е основната причина за смърт при хора със смесена болест на съединителната тъкан. Интерстициална белодробна болест. Тази голяма група нарушения може да предизвика белези в белите дробове, което засяга способността ви да дишате. Части от сърцето може да се уголемят или възпаление може да се появи около сърцето. Сърдечните заболявания са причина за смъртта при около 20% от хората със смесено заболяване на съединителната тъкан. Около една четвърт от хората със смесена болест на съединителната тъкан развиват бъбречни проблеми. Понякога увреждането може да доведе до бъбречна недостатъчност. Повреждане на храносмилателния тракт. Може да развиете коремна болка и проблеми с храносмилането на храната. Анемия. Около 75% от хората със смесена болест на съединителната тъкан имат анемия с дефицит на желязо. Тъканна смърт (некроза). Хората с тежък феномен на Рейно могат да развият гангрена в пръстите, загуба на слуха. Често неразпознати, загуба на слуха може да се появи при половината от хората със смесена болест на съединителната тъкан.

Запишете вашите симптоми, включително и такива, които изглеждат несвързани с причината, поради която сте планирали назначаването.Препишете вашите основни медицински данни, включително и други условия.Препишете важна лична информация, включително всички големи промени или стресови фактори в живота си .; Направете списък на всички ваши лекарства, витамини или добавки, разберете дали някой от вашето семейство е имал подобни проблеми, попитайте роднина или приятел да ви придружи, за да ви помага да си спомните какво казва лекарят. Вашият лекар.

Каква е най-вероятната причина за моите симптоми? Какви видове изследвания ми трябва? Какво лечение има? Имам други здравословни проблеми. Как най-добре да ги управлявам заедно?

Кога сте започнали да изпитвате симптоми? Проявявайте симптомите си непрекъснато или от време на време? Колко тежки са вашите симптоми? Какво, ако изглежда, подобрява или влошава симптомите ви?

Физически преглед за проверка на подути ръце и болезнени, подути стави; Кръвен тест, който може да определи дали имате определено антитяло в кръвта, което е свързано със смесено заболяване на съединителната тъкан

Кортикостероиди. Лекарства, като преднизон, могат да помогнат на имунната ви система да не атакува здрави клетки и да потисне възпалението. Нежеланите реакции могат да включват промени в настроението, повишаване на теглото, повишена кръвна захар, повишено кръвно налягане, отслабени кости и катаракта. Хидроксихлорохина (плакенил) може да лекува леки смесени заболявания на съединителната тъкан и може да предотврати образуването на възпаления. Блокери на калциевите канали. Лекарства като нифедипин (Procardia) и амлодипин (Norvasc) спомагат за отпускането на мускулите в стените на кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на феномена на Рейно. Други имуносупресори. Вашият лекар може да Ви предпише други лекарства въз основа на вашите специфични признаци и симптоми. Например, ако те са подобни на тези на лупуса, Вашият лекар може да препоръча лекарства, обикновено предписани за хора с лупус. Лекарства за пулмонална хипертония. Може да се предписват Bosentan (Tracleer) или силденафил (Revatio, Viagra).

Нестероидни противовъзпалителни средства. Медикаменти, като ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) или напроксен натрий (Aleve, други), могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението, ако Вашето състояние е леко. Носенето на ръкавици и предприемането на други мерки за поддържане на топли ръце може да помогне за предотвратяване на феномена на Рейно. Пушенето причинява стесняване на кръвоносните съдове, което може да влоши ефекта от феномена на Рейно. – Намаляване на стреса. Феноменът на Рейно е често предизвикан от стреса. Релаксиращите техники – като забавяне и фокусиране върху дишането – могат да помогнат за намаляване на нивото на стрес.