Смесена болест на съединителната тъкан

Смесеното заболяване на съединителната тъкан има признаци и симптоми на комбинация от нарушения – главно лупус, склеродермия и полимиозит. Поради тази причина, смесената болест на съединителната тъкан понякога се нарича “припокриване”.

При смесена болест на съединителната тъкан симптомите на отделните заболявания обикновено не се появяват наведнъж. Вместо това те се появяват последователно в продължение на няколко години, което може да направи диагнозата по-сложна.

Симптоми

Ранните признаци и симптоми често включват ръцете. Пръстите може да се надуят като наденички, а върха на пръстите да станат бели и изтръпнали. В по-късни етапи, някои органи – като белите дробове, сърцето и бъбреците – могат да бъдат засегнати.

Общо усещане за неразположение. Това неразположение може да бъде придружено от повишена умора и лека треска. Студени и вцепенени пръсти или пръсти (феномен на Рейно). В отговор на студ или стрес, пръстите ви или пръстите на краката могат да станат бели и после пурпурно синьо. След затопляне пръстите или пръстите на краката стават червени. Подути пръсти или ръце. Някои хора изпитват подуване до точката, където пръстите наподобяват колбаси; Болки в мускулите и ставите. Ставите могат да се деформират, подобно на това, което се случва при ревматоиден артрит. Обрив. Червени или червеникави кафяви петна могат да се появят над кокалчетата.

Няма лечение за смесени заболявания на съединителната тъкан. Признаците и симптомите обикновено се лекуват с определени лекарства, като например преднизон.

Ранните индикации за смесена болест на съединителната тъкан могат да включват

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които пречат на ежедневната Ви програма – особено ако вече сте диагностицирани с лупус или друга болест на съединителната тъкан.

Високо кръвно налягане в белите дробове (белодробна хипертония). Това състояние е основната причина за смърт при хора със смесена болест на съединителната тъкан; Интерстициална белодробна болест. Тази голяма група нарушения могат да причинят белези в белите дробове, което засяга способността ви да дишате. Сърдечно заболяване. Части от сърцето може да се уголемят или възпаление може да се появи около сърцето. Сърдечните заболявания са причина за смъртта при около 20% от хората със смесена болест на съединителната тъкан. Бъбречно увреждане. Около една четвърт от хората със смесена болест на съединителната тъкан развиват бъбречни проблеми. Понякога това увреждане може да доведе до бъбречна недостатъчност. Поражения на храносмилателния тракт. Може да развиете коремна болка и проблеми с храносмилането на храната; Анемия. Около 75% от хората със смесена болест на съединителната тъкан имат анемия с недостиг на желязо; Тъканна смърт (некроза). Хората с тежък феномен на Рейно могат да развият гангрена в пръстите. Загуба на слуха. Често неразпознати, загуба на слуха може да се появи при половината от хората със смесена болест на съединителната тъкан.

Точната причина за смесена болест на съединителната тъкан не е известна.

Запишете симптомите си, включително и такива, които изглеждат несвързани с причината, поради която сте насрочили срещата; Запишете основната си медицинска информация, включително и други условия .; Запишете основната лична информация, включително всички големи промени или стресови фактори в живота си. Направете списък на всичките си лекарства, витамини или добавки. Разберете дали някой от вашето семейство има подобни проблеми. Помолете близък или приятел да ви придружи, за да ви помага да си спомните какво казва лекарят. Запишете списък с въпроси, които да попитате Вашия лекар.

Причини

Смесената болест на съединителната тъкан е автоимунно разстройство. При автоимунни заболявания вашата имунна система – отговорна за борбата с болестта – погрешно атакува здравите клетки.

При заболявания на съединителната тъкан имунната ви система атакува влакната, които осигуряват рамка и подкрепа за тялото ви. Изследователите работят за идентифициране на протеини, продуцирани от имунната система, които могат да причинят смесено заболяване на съединителната тъкан.

Някои хора със смесена болест на съединителната тъкан имат фамилна анамнеза за състоянието. Но ролята на генетиката при причиняването на болестта остава неясна.

Смесена болест на съединителната тъкан може да възникне при хора от всяка възраст. Въпреки това, изглежда, това е най-често при жени под 30-годишна възраст.

Смесеното заболяване на съединителната тъкан може да доведе до сериозни усложнения, включително

Рискови фактори

Кортикостероидите обикновено се използват за управление на признаците и симптомите на смесено заболяване на съединителната тъкан. Тези лекарства са ефективни, но носят рискове.

Каква е най-вероятната причина за моите симптоми? Какви видове изследвания ми трябва ?; Какви лечения се предлагат ?; Имам други здравословни условия. Как най-добре да ги управлявам заедно?

Усложнения

Вашият лекар вероятно ще ви наблюдава за нежелани ефекти, като остеопороза, мускулна слабост и инфекция. Може да се наложи да приемате добавки от калций и витамин D, за да облекчите тези нежелани ефекти.

Кога започнахте да изпитвате симптоми? Дали симптомите ви са продължителни или случайни ?; Колко тежки са вашите симптоми ?; Какво, ако изобщо, изглежда подобрява или влошава симптомите ви?

Може да се обърнете към лекар, специалист по заболявания на ставите (ревматолог).

Физически изпит за проверка на подути ръце и болезнени, подути стави; Кръвен тест, който може да определи дали в кръвта има определено антитяло, което е свързано със смесено заболяване на съединителната тъкан

Подготовка за назначаването ви

В допълнение към въпросите, които сте готови да попитате с Вашия лекар, не се колебайте да зададете други въпроси.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да отделите време, за да преминете през точките, които искате да обсъдите задълбочено. Може да ви попитат

Кортикостероиди. Лекарства, като преднизон, могат да помогнат на имунната ви система да не атакува здрави клетки и да потисне възпалението. Нежеланите реакции могат да включват промени в настроението, повишаване на теглото, висока кръвна захар, повишено кръвно налягане, отслабени кости и катаракта .; Антималарийни лекарства. Хидроксихлорохина (плакенил) може да лекува леко смесено заболяване на съединителната тъкан и може да предотврати образуването на възпаления; Блокери на калциевите канали. Лекарства като нифедипин (Procardia) и амлодипин (Norvasc) спомагат за отпускането на мускулите в стените на кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на феномена на Рейно; Други имуносупресори. Вашият лекар може да Ви предпише други лекарства въз основа на вашите специфични признаци и симптоми. Например, ако те са подобни на тези на лупус, вашият лекар може да препоръча лекарства, обикновено предписани за хора с лупус; Лекарства за белодробна хипертония. Може да се предписват Bosentan (Tracleer) или силденафил (Revatio, Viagra).

Вероятно вашият лекар прави тези изследвания

Нестероидни противовъзпалителни средства. Медикаменти, като ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) или напроксен натрий (Aleve, други), могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението, ако Вашето състояние е леко. Защита на ръцете от студ. Носенето на ръкавици и предприемането на други мерки за поддържане на топли ръце може да помогне за предотвратяването на феномена на Рейно; Отказване на тютюна. Пушенето причинява стесняване на кръвоносните съдове, което може да влоши ефекта от феномена на Рейно; Намаляване на стреса. Феноменът на Рейно е често предизвикан от стреса. Релаксиращите техники – като забавяне и фокусиране върху дишането – могат да помогнат за намаляване на нивото на стрес.

Няма лечение за смесени заболявания на съединителната тъкан. Но лекарствата могат да помогнат за справяне с признаците и симптомите.

Може да се нуждаете от лечение само по време на пожар. Ако имате по-сериозна форма на заболяването, може да се нуждаете от продължително лечение.

Тестове и диагностика

Типът на предписаното лекарство зависи от тежестта на Вашето заболяване и симптомите. Медикаментите могат да включват

Вашият лекар вероятно ще ви наблюдава отблизо за признаци на белодробна хипертония.

Други начини за контролиране на симптомите на смесената болест на съединителната тъкан включват

Лечения и лекарства

1

Лайфстайл и дома средства

Научете повече за смесената болест на съединителната тъкан

)

Повече за смесено заболяване на съединителната тъкан