Ръководство за гадене – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Гаденето е общо понятие, което описва тъмен стомах, с или без чувството, че ще повърнете. Почти всеки изпитва гадене в даден момент, което го прави един от най-често срещаните проблеми в медицината. Гаденето не е болест, а симптом на много различни разстройства. То се причинява от проблеми в която и да е от трите части на тялото, включително; Коремни и тазови органи – Много различни коремни състояния могат да причинят гадене. Чести абдоминални причини за гадене включват възпаление на черния дроб (хепатит) или панкреас (панкреатит), блокирано или разтегнато черво или стомаха, гастроезофагеален рефлукс (GERD), дразнене на стомаха, чревна лигавица, апендикс или тазови органи, възпаление на бъбреците , И проблеми с жлъчния мехур. Най-често срещаните коремни заболявания, които водят до гадене, са вирусни инфекции (гастроентерит). Гаденето също може да бъде причинено от запек и нормална менструация. Мозъчен и гръбначен флуид; Гаденето е често срещано при мигрена, главоболие, мозъчни тумори, инсулт, кървене в или около мозъка и менингит (възпаление или инфекция на мембраните, покриващи мозъка). Тя може да бъде симптом на глаукома, в резултат на натиск върху нервите в задната част на окото. Понякога това е мозъчна реакция, предизвикана от болка, значимо емоционално безпокойство или излагане на неприятни миризми или миризми. Центрове за баланс във вътрешното ухо – гаденето може да бъде свързано със световъртеж, замаяно усещане за предене, преместване или падане, когато не се движите. Общите състояния, които причиняват световъртеж, включват болест на движението (предизвикана от повтарящи се движения в различни посоки в кола, лодка, влак, самолет или забавление), вирусни инфекции на вътрешното ухо (лабиринтит), чувствителност към промяна в положението (доброкачествена вертиго на позицията) Определени мозъчни или нервни тумори.

Симптоми

Гаденето е трудно за много хора да опишат. Това е много неудобно, но не болезнено усещане, което се усеща в гърба, гърдите или горната част на корема. Усещането е свързано с отвращение към храната или потискане на повръщането. Когато тялото се приготви да повърне, може да се появи следната последователност: Мускуленият пръстен между хранопровода и стомаха (езофагеален сфинктер) се отпуска; Договорът за коремните мускули и диафрагмата. Контура на тръбата (ларинкса) се затваря; Долната част на стомаха се свива.

диагноза

Тъй като гадене възниква поради толкова разнообразни причини, Вашият лекар ще потърси улики за причината за гадене в медицинската Ви история, включително и за употребата на медикаменти. Особено полезно е да съобщите за други симптоми, които може да имате, или за дейности (като хранене), които да предизвикат гадене. Ако сте сексуално активна жена в детеродна възраст, уведомете Вашия лекар дали има вероятност да сте бременна, датата на последния менструален цикъл и всеки вид контрол за раждане, който използвате.

Колко трае?

Причината за гаденето ще определи колко дълго трае или колко често се случва. Когато причината може да бъде проследена до развалена храна, болест по време на движение или вирусно заболяване, гаденето обикновено е краткотрайно и не трябва да бъде причина за безпокойство. В повечето случаи усещането за главоболие трае не повече от минути до няколко часа и обикновено изчезва само по себе си в рамките на 24 часа.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Някои причини за гадене не се предотвратяват лесно. Докато причината за гаденето се определя, можете да сведете до минимум епизодите на гадене, като следвате някои основни насоки

Как да се лекува това здравословно състояние

Гаденето не винаги изисква лечение, но понякога лечението е полезно. Има няколко неща, които можете да направите сами, за да помогнете, включително

Кога да посетите лекаря

Трябва да се обадите на лекаря си, ако гаденето трае повече от три дни. Трябва да се свържете с Вашия лекар по-рано, ако е свързано с гаденето

прогноза

Изгледите зависят от причината за гаденето. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на няколко часа или на ден.