Описанието и търговските наименования на митоксантрон (интравенозно приложение)

Митоксантрон се използва самостоятелно или заедно с други лекарства за лечение на напреднал рак на простатата и остра нелимфоцитна левкемия (ANLL). Той принадлежи към групата лекарства, известни като антинеопластични или ракови лекарства. Митоксантрон се използва също за лечение на някои форми на множествена склероза (MS). Това лекарство няма да лекува МС, но може да удължи времето между рецидивите.

Митоксантронът пречи на растежа на раковите клетки, които в крайна сметка се унищожават. Тъй като растежа на нормалните телесни клетки може също да бъде повлиян от митоксантрон, ще се появят и други нежелани ефекти. Някои от тях може да са сериозни и трябва да бъдат съобщени на Вашия лекар. Други ефекти, като загуба на коса, може да не са сериозни, но може да предизвикат загриженост. Някои нежелани реакции може да не настъпят месеци или години след употребата на лекарството.

Преди да започнете лечението с митоксантрон, вие и Вашият лекар трябва да говорите за доброто, което това лекарство ще направи, както и за рисковете от употребата му.

Това лекарство трябва да се прилага само от или под непосредствения надзор на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Решение

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от инжектирането на митоксантрон в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

алергии

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на митоксантрон при пациенти в напреднала възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат медицински проблеми, свързани с възрастта, което може да наложи повишено внимание при пациенти, приемащи митоксантрон.

Педиатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Други взаимодействия

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Други медицински проблеми

Понякога митоксантрон се прилага заедно с някои други лекарства. Ако използвате комбинация от лекарства, важно е да получавате всеки в подходящото време. Ако приемате някои от тези лекарства през устата, помолете Вашия лекар да Ви помогне да планирате начин да ги вземете в точното време.

Медицинска сестра или друг обучен медицински специалист ще Ви даде това лекарство в болница или ракова клиника. Това лекарство се дава чрез игла, поставена в една от вените ви.

Ако имате болка, изгаряне, зачервяване или подуване на кожата си, където е поставена иглата, незабавно уведомете Вашия лекар или медицинска сестра.

Ако това лекарство попадне върху кожата Ви, изплакнете добре с топла вода и уведомете Вашия лекар. Ако лекарството попадне в очите ви, изплакнете очите си с големи количества вода и уведомете Вашия лекар.

Докато приемате митоксантрон, Вашият лекар може да Ви пожелае да пиете допълнителни течности, така че да отделите повече урина. Това ще ви помогне да предотвратите проблеми с бъбреците и да поддържате бъбреците си добре.

Митоксантрон често предизвиква гадене и повръщане. Въпреки това е много важно да продължите да приемате лекарството, дори ако стомахът ви е разстроен. Посъветвайте се с Вашия лекар за начини за намаляване на тези ефекти.

Това лекарство се предлага с пакет за пациента. Прочетете и следвайте внимателно информацията. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания и тестове за сърдечната функция, за да се проверят нежеланите ефекти.

Не трябва да приемате това лекарство, ако сте бременна. Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар. Също така, Вашият лекар може да изиска от Вас да проведете тест за бременност, преди да приемете всяка доза от това лекарство, за да сте сигурни, че не сте бременна.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка в гръдния кош или дискомфорт, бърз или неравномерен сърдечен ритъм, задух, подуване на краката и долните крака, или затруднено дишане. Това може да са симптоми на сериозен сърдечен проблем.

Това лекарство може да промени цвета на урината ви до синкаво-зелен цвят. Бялото на очите ви също може да изглежда леко синьо-зелено. Това е нормално, особено през първите 24 часа след приемането на лекарството.

Докато сте лекувани с митоксантрон и след като спрете лечението с него, нямайте никакви имунизации (ваксини) без одобрението на Вашия лекар. Митоксантрон може да понижи резистентността на тялото ви и има вероятност да получите инфекцията, която имунизацията има за цел да предотврати. Освен това, други лица, живеещи във вашето домакинство, не трябва да получават живи вирусни ваксини (напр. Ваксина за назален грип, морбили, паротит или рубеола), тъй като има шанс те да предадат вируса на вас. Също така избягвайте хора, които са получили живи вирусни ваксини. Не се приближавайте до тях и не оставайте в една и съща стая с тях за много дълго време. Ако не можете да вземете тези предпазни мерки, трябва да обмислите използването на защитна маска за лице, която покрива носа и устата.

Митоксантрон може временно да намали броя на белите кръвни клетки в кръвта, което увеличава шанса за получаване на инфекция. Той може също така да намали броя на тромбоцитите, които са необходими за правилното кръвосъсирване. Ако това се случи, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, особено когато кръвната Ви стойност е ниска, за да намалите риска от инфекция или кървене

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.