Няма извинения: яжте плодовете и зеленчуците си

Какво е вашето извинение? Всички знаем, че плодовете и зеленчуците могат да подобрят здравето ни по мощен начин. Но ние все пак продължаваме да излагаме причини, поради които не можем да ядем повече от тях.

Няколко скорошни проучвания показват, че просто не консумираме достатъчно продукти. Например, изследователи от Университета Джон Хопкинс са разгледали данни от две национални проучвания, които включват почти 24 000 души. В рамките на 24-часов период само 11% съобщават, че ядат препоръчваните две или повече порции плодове и три или повече порции зеленчуци.

През 2005 г. по-малко от една трета от възрастните съобщават, че ядат поне две дневни порции плодове на ден, а 27% казват, че са яли три или повече порции зеленчуци, според доклад на CDC.

Това не са грандиозни цели тук. Много специалисти по храненето твърдят, че пет порции плодове и зеленчуци на ден са най-малкото.

Защо не можем да ги срещнем? Ето някои често срещани оправдания, които правим, че не ядем плодовете и зеленчуците си, както и съвети как да се преодолее всеки един от тях.

“Извън зрението, извън ума” е ключът тук. Ако плодовете и зеленчуците не са пред нас, когато ядем или избираме какво да ядем, е по-малко вероятно да ги изядем.

Как да преодолеем това извинение

Някои хора казват, че не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, защото просто не се интересуват. По-забавно е да се ядат пържени картофки или начос.

Kristi Thaete, MS, RD, клиничен диетолог за регионалния медицински център Overland Park в Канзас, казва, че нейните клиенти често очакват, че зеленчуците ще бъдат нежни или нямат вкус.

Как да преодолеем това извинение

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа