Невродерматит

Невродермитът е състояние на кожата, което започва с кръпка от сърбеж на кожата. Драскането го прави още по-евтино. Този цикъл на сърбеж и драскотини причинява подуване и кожух на засегнатата кожа. Може да развиете няколко сърбящи петна, обикновено на шията, китката, предмишницата, бедрото или глезена.

Невродермитът – известен също като лихен симплекс хроникус – не е животозастрашаващ или заразен. Но сърбежът може да е толкова интензивен или повтарящ се, че да наруши съня, сексуалната функция и качеството на живот.

Симптоми

Прекъсването на циркулационния цикъл на невродерматит е предизвикателство. Успехът при лечението зависи от съпротива на желанието да се търкат или да се надраска засегнатите области. Кремовете без рецепта и рецепта могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Ще трябва да идентифицирате и елиминирате фактори, които могат да утежнят проблема.

Сърбев пластир или пластири; Кожена или люспеста текстура върху засегнатите райони; Повдигнат, груб пластир или кръпки, които са червени или по-тъмни от останалата част от кожата Ви

Невродермитът е състояние на кожата, характеризиращо се с хронично сърбеж или лющене. Ще забележите повдигнати, груби, сърбящи участъци от кожата – обикновено на шията, китката, предмишницата, бедрата или глезена.

Признаците и симптомите на невродерматит включват

Състоянието включва области, които могат да бъдат достигнати за надраскване – главата, шията, китката, предмишницата, глезена, вулвата, скротума или ануса. Сърбежът, който може да е силен, може да дойде и да си отиде или да бъде безкрайно. Може да се отървете от навика и докато спите.

Прихващате себе си многократно надраскване на една и съща кръпка от кожа; Сърбежът ви предпазва от сън или съсредоточаване върху ежедневието ви; Кожата ви става болезнена или изглежда заразена

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако

Вашият пол и възраст. Жените са по-склонни да развият невродермит, отколкото мъжете. Условието е най-често между 30 и 50 години; Други състояния на кожата. Хората с лична или фамилна анамнеза за дерматит, екзема, псориазис или подобни кожни заболявания са по-склонни да развият невродермит. Тревожни разстройства. Тревожността и стресът могат да предизвикат сърбеж, свързан с невродермит.

Причини

Точната причина за невродермит не е известна. Понякога невродерматитът започва с нещо, което просто протрива или дразни кожата, като например стегнато облекло или ухапване от бъгове. Докато разтривате или надраскате областта, тя става по-евтина. Колкото повече се надраскате, толкова повече се сърбят.

В някои случаи невродермитът се свързва с други кожни състояния – като суха кожа, екзема или псориазис. Стресът и тревожността също могат да предизвикат сърбеж.

Някои фактори могат да повлияят на риска от невродермит, включително

Продължителното надраскване може да доведе до рана, бактериална кожна инфекция или постоянни белези и промени в цвета на кожата. Драскането също може да наруши съня ви.

Може да започнете, като се запознаете с Вашия лекар. Той или тя може да ви насочи към лекар, който е специалист по кожни заболявания (дерматолог).

Рискови фактори

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

Симптомите, които сте имали и колко дълго; Ключови лични данни, включително големи стресове или промени в живота; Всички лекарства, витамини и добавки, които приемате, включително дозите; Въпроси, попитайте Вашия лекар

Усложнения

Преди назначаването си направете списък с

Каква е най-вероятната причина за сърбежа ми? Има ли други възможни причини ?; Нуждая ли се от тестове ?; Дали сърцето ще спре? Какви лечения се предлагат и кои препоръчвате ?; Какви странични ефекти може да очаквам от лечението ?; Какви са алтернативите на основния подход, който предлагате ?; Колко време ще ми отнеме кожата да се върне към нормалното ?; Имам тези други здравословни условия. Как най-добре да ги управлявам заедно?

За невродермит, някои основни въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Проявяват ли се симптомите ви, или те са доста постоянни ?; Какви продукти използвате на кожата си, включително сапуни, лосиони и козметика ?; Какви стъпки сте предприели, за да управлявате сърбежа ?; Има ли помощи някоя от тези мерки ?; Бяхте ли наблегнати или нетърпеливи напоследък ?; Колко симптоми оказват влияние върху качеството ви на живот, включително способността ви да спите?

Подготовка за назначаването ви

Примерите за въпроси, които може да ви попита лекарят, включват

Вашият лекар може да диагностицира невродермит, като изследва засегнатата кожа и определя дали сте сърбеж и надраскване. За да изключи други причини, той или тя може да вземе малка проба от засегнатата кожа (биопсия на кожата) за тестване.

Противовъзпалителни медикаментозни кремове. Ако кремът без кортикостероиди не помогне, вашият лекар може да предпише по-силна версия на това лекарство. Инхибитор на калциневрин (такролимус) може да помогне, ако е въвлечена вулвата. Кортикостероидни инжекции. Вашият лекар може да инжектира кортикостероиди директно в засегнатата кожа, за да се лекува; Средства против сърбеж. Предписните антихистамини помагат за облекчаване на сърбежа при много хора с невродермит. Някои от тези лекарства могат да причинят сънливост и да помогнат за облекчаване на надраскването, докато спите. Анти-тревожни лекарства. Тъй като безпокойството и стресът могат да предизвикат невродермит, анти-тревожните лекарства могат да помогнат да се предотврати сърбежът. Светлинна терапия. Понякога е полезно излагането на засегнатата кожа на определени видове светлина. Психотерапия. Говоренето с съветник може да ви помогне да научите как вашите емоции и поведения могат да захранват – или да предотвратят – сърбеж и надраскване.

Лечението е насочено към контролиране на сърбежа, предотвратяване на надраскване и преодоляване на основните причини.

Ботулинов токсин (Botox) инжекция. Тази техника може да намали сърбежа и да изчисти грубите кожни петна; Аспиринов разтвор. Прилагането на разтвор, комбиниращ аспирин и дихлорометан, е ефективен при някои хора с невродермит.

Необходими са допълнителни проучвания, но някои малки проучвания са съобщили за успех при следните лечения

Тези мерки за самообслужване могат да ви помогнат да се справите с невродерматит

Спрете триене и надраскване. Сърбежът може да е силен, но триенето и надраскването влошават ситуацията. Нанесете студени, мокри компреси. Те могат да успокоят кожата и да облекчат сърбежа. Поставянето на хладен, мокър компрес върху засегнатата кожа за няколко минути, преди да приложите медикаментозен крем, помага да се накисва в кожата. Опитайте лекарства без рецепта. Нанесете крем или лосион против сърбеж в засегнатата област. Кремът от хидрокортизон може временно да облекчи сърбежа. Орален антихистамин, като дифенхидрамин (Benadryl, други), може да облекчи тежкия сърбеж и да ви помогне да спите. Някои хора са имали успех с капсаицин (kap-SAY-ih-sin) крем, но най-напред може да ужилее; Покрийте засегнатата зона. Превръзките или превръзките могат да помогнат за предпазването на кожата и предотвратяване на надраскване. Те могат да бъдат особено полезни, ако почесате по време на сън; Дръжте ноктите си подрязани. Кратките нокти могат да причинят по-малко увреждане на кожата, особено ако сте склонни да надраскате докато сте заспали; Вземете топли вани и овлажнявайте кожата си. Пригответе вашата вана с топла – не гореща вода. Поръсете в сода за хляб, неварена овесена каша или колоиден овесена каша (Aveeno, други). Използвайте меки сапуни без бои или парфюми. След измиване, нанесете безцветен овлажнител, за да защитите кожата си. Избягвайте задействания. Забележете какво изглежда да доведе до повторение и да го избегнете. Например, използвайте техники за управление на стреса и носете дрехи, които не са сърбящи.

Тестове и диагностика

1

Лечения и лекарства

Лайфстайл и дома средства

)

Научете повече за невродермити

Повече за невродермити