Нарцистично личностно разстройство

Нарцистичното разстройство на личността е психическо разстройство, в което хората имат надуто чувство за собственото си значение, дълбока нужда от възхищение и липса на съпричастност към другите. Но зад тази маска на ултра самоувереност се крие крехкото самочувствие, което е уязвимо на най-малката критика.

Нарцистичното личностно разстройство създава проблеми в много области на живота, като взаимоотношения, работа, училище или финансови въпроси. Може да сте обикновено недоволни и разочаровани, когато не ви се дават специалните услуги или възхищение, които смятате, че заслужавате. Други може да не се радват да бъдат около вас и може да откриете, че вашите взаимоотношения не са изпълнени.

Нарцисисткото лечение на личността разстройство е съсредоточено около talk terapie (психотерапия).

Нарцистичното разстройство на личността е един от няколкото вида нарушения на личността. Личностните разстройства са условия, при които хората имат признаци, които ги карат да се чувстват и да се държат по социално обезпокоителни начини, ограничавайки способността им да функционират във взаимоотношенията и в други области от живота си, като например работа или училище.

Ако имате нарцистично разстройство на личността, може да се сблъскате с огорчение, с гордост или претенциозност. Често монополизирате разговорите. Може да омаловажиш или да гледаш надолу хората, които възприемаш като по-лоши. Възможно е да почувствате усещане за право – и когато не получите специално лечение, може да станете нетърпеливи или ядосани. Може да настоявате да имате “най-доброто” от всичко – например най-добрата кола, спортен клуб или медицинска помощ.

В същото време имате проблем да се справите с нещо, което може да бъде възприето като критика. Може да имате тайни чувства на несигурност, срам, уязвимост и унижение. За да се почувствате по-добре, може да реагирате с ярост или презрение и да се опитате да омаловажите другия човек, за да изглеждате по-добри. Или пък може да се почувствате депресирани и мрачни, защото не достигате до съвършенство.

Много експерти използват критериите в диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), публикуван от Американската психиатрична асоциация, за диагностициране на психичните състояния. Това ръководство се използва също и от застрахователните компании, за да им бъде възстановена сумата за лечение.

Кога да се види лекар

Какво можеш да правиш

DSM-5 критериите за нарцистично личностно разстройство включват тези характеристики

Въпреки че някои характеристики на нарцистичното личностно разстройство може да изглеждат като доверие, това не е същото. Нарцистичното разстройство на личността пресича границата на здравословно доверие в мисълта толкова силно, че се поставяте на пиедестал и ценявате себе си повече, отколкото ценявате другите.

Какво да очаквате от вашия доставчик на психично здраве

Когато имате нарцистично разстройство на личността, може да не искате да мислите, че нещо може да не е наред – това не би могло да се вмести с вашия собствен образ на сила и съвършенство. Хората с нарцистично разстройство на личността най-вероятно ще търсят лечение, когато развият симптоми на депресия – често поради възприемани критики или отхвърляне.

психотерапия

Ако разпознаете аспекти на личността си, които са общи за нарцистичното личностно разстройство или се чувствате претъпкани от тъга, помислете за достигане до доверен лекар или доставчик на психично здраве. Получаването на правилното лечение може да ви помогне да направите живота си по-възнаграждаващ и приятно.

Медикаменти

Не е известно какво причинява нарушение на нарцистичната личност. Както и при други психични разстройства, причината вероятно е сложна. Нарцистично личностно разстройство може да бъде свързано с

Нарцистичното личностно разстройство е рядко. В детските и юношеските години децата могат да покажат свойства на нарцисизма, но това може просто да бъде характерно за тяхната възраст и не означава, че те ще продължат да развиват нарцистично личностно разстройство.

Нарцистичното разстройство на личността засяга повече мъже, отколкото жени, и често започва в тийнейджърс или в ранна възраст.

Въпреки че причината за нарцистичното личностно разстройство не е известна, някои изследователи смятат, че при биологично уязвимите деца родителските стилове, които прекалено подчертават особеността на детето и критикуват страховете и провалите, могат да бъдат частично отговорни. Детето може да скрие ниското самочувствие, като развие повърхностно усещане за съвършенство и поведение, което показва необходимост от постоянно възхищение.

Усложненията на нарцистичното личностно разстройство, ако не се лекуват, могат да включват

Може да започнете, като се консултирате с Вашия лекар, или Вашият лекар може незабавно да Ви отведе до доставчик на психично здраве, като психиатър.

Преди назначаването си направете списък с

Вземете доверен член на семейството или приятел, ако е възможно, за да помните подробностите. В допълнение, някой, който ви е познавал дълго време, може да може да задава полезни въпроси или да споделя важна информация с доставчика на психично здраве.

Някои основни въпроси, които да зададете на вашия доставчик на психично здраве включват

Не се колебайте да задавате въпроси по всяко време по време на назначаването.

Доставчикът на психично здраве вероятно ще ви зададе много въпроси, за да разберете какви са симптомите ви и как те засягат живота ви. Той или тя може да попита

Нарцистичното личностно разстройство се диагностицира на базата на

Някои особености на нарцистичното разстройство на личността са подобни на тези на други нарушения на личността. Също така, възможно е да бъдете диагностицирани с повече от едно нарушение на личността едновременно.

Нарцистичното лечение на личността разстройство е съсредоточено около talk therapy, наречена психотерапия. Психотерапията може да ви помогне

Тъй като личните черти са трудни за промяна, терапията може да отнеме няколко години. Областите на промяна са насочени към подпомагане на приемането на отговорност и учене

Няма специални лекарства за лечение на нарцистично личностно разстройство. Въпреки това, ако имате симптоми на депресия, тревожност или други състояния, лекарства като антидепресанти или анти-тревожни лекарства могат да бъдат полезни.

Може да се почувствате отбранителни по отношение на лечението или да мислите, че това е ненужно. Естеството на нарцистичното разстройство на личността може също така да ви остави да почувствате, че терапията не си заслужава вашето време и внимание и може да бъдете изкушени да се откажете.

Важно е обаче

Тъй като причината за нарцистичното разстройство на личността е неизвестна, няма известен начин да се предотврати състоянието. Все пак може да помогне

Посетете Вашия лекар