Назални полипи и лекарства

Хроничният синузит, със или без полипи, е предизвикателство, за да се изясни напълно. Ще работите със здравния си екип, за да разработите най-добрия дългосрочен план за лечение, за да управлявате симптомите си и да лекувате фактори като алергии, които могат да допринесат за хронично възпаление.

Целта на лечението за носовите полипи е да намалят техния размер или да ги елиминират. Медикаментите обикновено са първият подход. Понякога може да е необходима хирургия, но може и да не е трайно решение, тъй като полипите са склонни да се повтарят.

Обработката на носните полипи обикновено започва с лекарства, които могат да накарат дори големите полипи да се свият или да изчезнат. Лечението може да включва лекарства

Ако лечението с наркотици не намалява или елиминира носните полипи, може да се наложи ендоскопска операция за премахване на полипи и за коригиране на проблемите с вашите синуси, които ги правят склонни към възпаление и развитие на полипи.

Медикаменти

В ендоскопската хирургия хирургът вмъква в ноздрите малка епруветка с увеличителна леща или малка камера (ендоскоп) и я насочва към вашите синусови кухини. Той или тя използва малки инструменти за премахване на полипи и други пречки, които блокират потока на течности от синусите.

Вашият хирург може също така да разшири отворите, водещи от вашите синуси към носните ви пасажи. Ендоскопската хирургия обикновено се извършва като амбулаторна процедура.

хирургия

След операцията, най-вероятно ще използвате кортикостероиден назален спрей за предотвратяване на повтарянето на носните полипи. Вашият лекар може също да препоръча използването на изплакване за солена вода (солеви), за да се стимулира заздравяването след операция.