Мометазон (предпазни мерки при вдишване)

Ако ще използвате това лекарство за дълго време, важно е Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да проверява за нежелани реакции.

Това лекарство може да причини гъбична инфекция на устата или гърлото (млечница). Кажете на лекаря си веднага, ако вие или вашето дете имате бели петна в устата или гърлото или болка при ядене или гълтане.

Не трябва да използвате това лекарство, ако астматичният ви атака вече е започнал. Вашият лекар ще Ви предпише друго лекарство (напр. Инхалатор с кратко действие), което да използвате в случай на остра астма. Уверете се, че разбирате как да използвате инхалатора с кратко действие. Говорете с Вашия лекар, ако имате нужда от инструкции.

Говорете с Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате обрив, сърбеж, дрезгавост, затруднено дишане, затруднено преглъщане или оток на ръцете, лицето или устата, докато използвате това лекарство.

Вашият лекар може да Ви пожелае да носите медицинска лична карта (ID), в която се посочва, че Вие или Вашето дете използвате това лекарство. Картата ще ви каже, че може да се нуждаете от допълнително лекарство по време на извънредна ситуация, тежка астматична атака или друго заболяване или необичаен стрес.

Използването на твърде много от това лекарство за дълъг период от време може да доведе до проблеми с надбъбречната жлеза. Говорете с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате повече от един от тези симптоми, докато приемате това лекарство: потъмняване на кожата, диария, замайване, припадък, загуба на апетит, умствена депресия, гадене, кожен обрив, необичайна умора или слабост , Или загуба на тегло.

Следвайте внимателно указанията на Вашия лекар, ако преминавате от перорален кортикостероид към това лекарство.

Това лекарство може да намали костната минерална плътност, когато се използва дълго време. Ниска костна минерална плътност може да причини слаби кости или остеопороза. Ако имате някакви въпроси относно това, попитайте Вашия лекар.

Това лекарство може да накара децата да растат по-бавно от обичайното. Говорете с лекаря на детето си, ако имате някакви притеснения.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако по време на или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска от Вас или Вашето дете да проверите очите си от офталмолог (очен лекар).

Това лекарство може да предизвика парадоксен бронхоспазъм, което означава, че дишането или хриптенето ви ще се влошат. Парадоксалният бронхоспазъм може да бъде животозастрашаващ. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате кашлица, затруднено дишане, недостиг на въздух или хриптене след употребата на това лекарство. Използвайте кратко действащ инхалатор веднага, за да лекувате симптомите си.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.