Молове (nevi) – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Молетата са малки, пигментирани петна по кожата, които обикновено се появяват през детството или юношеството, въпреки че понякога се срещат при раждането. Те се състоят от клъстери от пигментирани клетки, наречени меланоцити. Хората могат да развият повече молове по време на юношеството и бременността, а съществуващите могат да се увеличат или потъмнят малко по време на тези периоди. Въпреки тези промени, бенките винаги трябва да останат; Равномерно оцветени – Цветът е еднакъв по мол. Рязко разграничени – ръбовете на молчето са ясни; Симетрична форма и цвят – Всички части на мол изглеждат подобни.

Симптоми

Моретата могат да варират по цвят. Те могат да бъдат плътно оцветени, жълто-кафяви или тъмно кафяви. Те също могат да бъдат плоски или повдигнати и могат да бъдат гладки, космати или брадави. Въпреки че бенките обикновено са безвредни, в някои случаи те могат да станат ракови, причинявайки потенциално смъртоносен тумор, наречен злокачествен меланом. Поради тази причина е важно да наблюдаваме бенките и да ги изследваме от дерматолог, ако те са; Вземи по-голямо внезапно; Разработване на нередовна граница; Станете по-тъмни или възпалени; Показване на промените в цвета на петна; Започнете да кървя, крека или сърбеж; Станете болезнени

диагноза

Вашият лекар може да определи вида мол, който имате, като го разгледате

Колко трае?

Повечето бенки никога не се превръщат в проблем. Въпреки това, бенките трябва редовно да се проверяват за всякакви необичайни промени.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Когато меланоцитите станат ракови, те се наричат ​​меланоми. Важно е редовно да изследвате кърмата си, за да търсите подозрителни промени. Вземете някой друг да провери скалпа и други области, които трудно могат да се видят. Следете за ранните предупредителни признаци на меланома, като използвате критериите ABCDE

Как да се лекува това здравословно състояние

Не е необходимо да се премахват обикновените бенки. Някои хора обаче решават да ги премахнат по козметични причини; Ако се повдигат и се намират в зони, където дрехите ги дразнят, като талията; Или ако те са на скалпа и са раздразнени от четка за коса. Повечето бенки могат да бъдат отрязани в проста процедура в офиса. Мълите и диспластичните неви, чийто външен вид подсказва, че могат да бъдат ракови, трябва да бъдат отстранени и изследвани под микроскоп. Ако се установи, че са ракови, трябва да се отстрани и допълнителна кожа в околния район.

Кога да посетите лекаря

Не пренебрегвайте предупредителните знаци. Имайте подозрителни бенки, проверени от дерматолог. Меланомът е най-смъртоносната форма на рак на кожата, но ранната диагноза може да ви спаси живота. Ако мол изглежда необичайно, вашият лекар ще направи биопсия, като вземе част от молекулната тъкан, така че да може да се изследва в лаборатория. Също така, ако един лекар провери вегетарианството ви веднъж, не е достатъчно. Нормално изглеждащите бенки могат да станат по-късно ракови. Молевете трябва да се преглеждат от време на време, особено ако забележите някакви промени. Ако имате диспластични неви или ако има анамнеза за меланом във вашето семейство, трябва да имате лекар редовно да проверявате всичките си къртици. Вашият лекар ще Ви препоръча колко често трябва да ги проверявате.

прогноза

Тъй като кърмата може да стане ракова, важно е да видите дерматолог, ако молец се промени.