Множествена склероза: проблеми с пикочния мехур – преглед на темата

Лице с множествена склероза (МС) може да има затруднения да изпразни пикочния мехур напълно, защото мускулите, които помагат да се задържи урината, не могат да се отпуснат (форма на спастичност).

Когато за първи път сте диагностицирани с множествена склероза (МС), толкова много различни мисли и тревоги могат да се състезават в ума ви. Как ще се отрази на живота ми? Ще мога ли да работя? Ще загубя способността си да ходя; Днешките MS днес са много различни, отколкото преди няколко десетилетия. Медикаменти като интерферон бета, глатирамер ацетат (Copaxone) и други буквално са променили хода на това заболяване – за добро; MS наркотиците са много ефективни, но те не са съвършени. Всички те могат да имат страни …

Когато тези методи или лекарства не помогнат, може да се наложи да използвате уретерен катетър, тънка гъвкава тръба, която можете да вмъкнете в канала, през който урината излиза от тялото (уретрата). Това се нарича интермитентна самокатерияция. Малка инструкция и няколко практически сесии с медицинска сестра са всичко, което е необходимо, за да се научим да правим интермитентна самокатерияция. Процедурата обикновено се прави в тоалетната.

Инфекциите на пикочните пътища са чести при хората, които имат МС. Вашият лекар трябва да проверява урината ви, когато имате възпаление, треска или промяна в симптомите на пикочния мехур.

Техниката осигурява незабавно облекчаване на симптомите и помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и техните усложнения; Някои хора, които имат СС, може да се наложи да използват техниката само за няколко седмици или месеци, тъй като пикочният мехур често възстановява повечето от нормалните си функции.