Множествена склероза и проблеми с червата: запек, диария и др

Ако имате множествена склероза (MS), навиците ви в банята може да не са такива, каквито са били. Може да имате много повече движения на червата, не толкова, колкото е трудно да отидете. Говорете с Вашия лекар за тези проблеми. Тя може да предложи начини да направи нещата редовни. Но има и лесни начини да настроите навиците си, за да направи посещенията в банята по-предсказуеми.

Оценявайте колко добре управлявате множествената си склероза

Запек. Това е много често при хората с МС. Болестта може да прекъсне изпращането на нервите към и от мозъка, които сигнализират, че е време за движение на червата. МС може също да задържи мускулите на таза от релаксация, което помага на тялото ви да се отърве от изпражненията. Също така, може да спре естественото увеличаване на активността на дебелото черво след яденето.

Извън MS, лошата диета (включително недостатъчно количество фибри), твърде малко упражнения и депресия засягат храносмилателната система. Медикаментите и добавките също могат да причинят запек.

Загуба на контрол на червата. Този проблем означава, че може да не успеете да стигнете до банята достатъчно бързо. Най-често срещаните причини включват продължителна запек, тежка диария, стрес, хемороиди, нервни или мускулни увреждания и твърде много лаксативи.

Диария. Това обикновено се случва поради алергии или чувствителност към пикантни храни или млечни продукти, лоша вода или храна, промяна в нивото на активност или инфекция. Диарията може да сигнализира и за друг проблем. Ако го имате често или през цялото време, вижте Вашия лекар. В някои случаи тя може да ви каже да посетите лекар, специализиран в лечението на проблеми с червата, наречен гастроентеролог.