Млечен бодил: ползи и странични ефекти

Мраков бодил (силамарин) е цъфтяща билка, свързана със семейството на маргаритка и ракообразни. Той е роден в средиземноморските страни. Някои хора го наричат ​​също “Мария трън” и “Свети бодил”.

Контурът на млякото понякога се използва като естествено лечение на чернодробни проблеми. Тези чернодробни проблеми включват цироза, жълтеница, хепатит и нарушения на жлъчния мехур.

Някои твърдят, че магарето може също така

Силамаринът е основната активна съставка на магареца. Силамаринът е противовъзпалителен и антиоксидант. Не е ясно каква полза, ако има такава, може да има в тялото.

В този момент няма достатъчно научни данни, за да се каже дали магарешкият бодил може да помогне на черния дроб проблеми. Някои ранни проучвания показват, че магарешкият бодил може да помогне на хората с чернодробно заболяване, свързано с алкохола. Други проучвания не показват подобрение на чернодробната функция при тази група хора.

Някои изследвания показват също, че магарешкият бодил може да предложи възможна полза за хора, чийто черен дроб е увреден от промишлени токсини, като толуен и ксилен.

Повече информация е необходима, преди лекарите да кажат, че магарешкият бокал всъщност е от полза за черния дроб.

Медицински изследвания предполагат, че мъртвият трън, комбиниран с традиционното лечение, може да подобри диабета. Проучванията показват намаляване на нивата на кръвната захар и подобрение на холестерола при хора с диабет тип 2.

Изследователите също така са установили, че мъртвият трънлий подобрява инсулиновата резистентност, ключова характеристика на диабета тип 2.

Диабетът е сериозно състояние. Говорете с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е добавки, тъй като те могат да повлияят на Вашето лекарство.

С намаляването на LDL “лошите” холестеролни нива, мъртвият трън може да помогне да се намали вероятността от развитие на сърдечно заболяване. Въпреки това проучвания за възможни сърдечни ползи са били направени само при хора с диабет. Хората с диабет често имат висок холестерол. Не е ясно дали магарето може да има същите ефекти при други хора.