Минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване

Минерално и костно разстройство при хронична бъбречна болест

Какво представлява минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване (CKD)?

Какво представлява минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване (CKD) ?; Какво е хронично бъбречно заболяване ?; Защо са важни хормоните и минералите ?; Какво причинява минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване ?; Какви са признаците и симптомите на минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване ?; Минерално и костно разстройство при деца с хронична бъбречна болест; Какви са усложненията на минералното и костното разстройство при хронично бъбречно заболяване ?; Как се диагностицира минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване ?; Как се лекува минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване ?; Хранене, диета и хранене; Точки за запомняне;

Много организации предоставят подкрепа на пациенти и медицински специалисти. Вижте пълния списък на организациите за бъбречна и урологична болест. (PDF, 345 KB)

Минералното и костно разстройство в CKD възниква, когато увредените бъбреци и анормалните хормонални нива карат нивата на калций и фосфор в кръвта на човека да не бъдат балансирани. Минералното и костно разстройство често се среща при хора с ХБЗ и засяга повечето хора с бъбречна недостатъчност, които получават диализа.

В миналото доставчиците на здравни услуги са използвали термина “бъбречна остеодистрофия”, за да опишат минерални и хормонални нарушения, причинени от бъбречно заболяване. Днес бъбречната остеодистрофия описва само костни проблеми, които са резултат от минерално и костно разстройство в CKD. Доставчиците на здравни услуги могат да използват фразата “хронично заболяване на миокарда и костите” или CKD-MBD, за да опишат състоянието, което засяга костите, сърцето и кръвоносните съдове.

Какво е хронично бъбречно заболяване?

Хормона калцитриол – активната форма на витамин D; калций; фосфор; Паратироиден хормон

Хроничната бъбречна болест е бъбречно увреждане, което се случва бавно в продължение на много години, често поради диабет или високо кръвно налягане. Веднъж повредени, бъбреците не могат да филтрират кръвта както трябва. Това увреждане може да доведе до образуване на отпадъци в тялото и други проблеми, които могат да навредят на здравето на човека, включително минерални и костни разстройства.

Спиране на активирането на калцитриол. Ниските нива на калцитриол в организма създават дисбаланс на калций в кръвта. Не премахвайте правилно фосфора в кръвта, така че нивата на фосфора се покачват в кръвта. Допълнителният фосфор извлича калций от костите, което ги кара да отслабват.

Хормоните и минералите са важни, защото помагат на костите да останат силни. Ако хормоните и минералите на даден човек са извън баланса, костите му могат да станат слаби и неправилно формулирани. Здравите кости непрекъснато се възстановяват, понякога като леко променена форма или структура. За да растат и възстановяват, костите трябва

Бъбреците играят важна роля за поддържането на здравословна костна маса и структура чрез балансиране на нивата на фосфора и калция в кръвта. Здравите бъбреци активират витамин D, който човек консумира в храната, превръщайки го в калцитриол – активната форма на витамина. Калцитриолът помага на бъбреците да поддържат нивата на калция в кръвта и насърчава образуването на кости.

Когато нивото на калций в кръвта на човек стане твърде ниско, паращитовидните жлези освобождават паратиреоиден хормон .; Паратироидният хормон отстранява калция от костите и я поставя в кръвта, повишавайки нивото на калций в кръвта на човек с риск от увреждане на костите. Ниското ниво на калцитриол също води до повишено ниво на паратиреоиден хормон.

Бъбреците също премахват допълнителния фосфор, като помагат за балансиране на нивата на фосфора и калция в кръвта. Поддържането на подходящо ниво на фосфор в кръвта помага да се поддържат здрави кости.

Високите нива на калций в кръвта могат да повредят кръвоносните съдове и да доведат до сърдечни проблеми Високите нива на фосфора също могат да причинят кръвоносните съдове да станат като кости, което води до втвърдяване на артериите. Високите нива на фосфора също причиняват анормална регулация на хормоните, дори ако нивото на калций е приемливо.

При паращитовидните жлези, четири жлъчки с размер на грахово зърно в шията, създават паратиреоиден хормон или ПТХ. Паратироидният хормон играе важна роля при контролирането на нивата на калция в кръвта. Когато бъбреците не функционират правилно, допълнителен паратироиден хормон се освобождава в кръвта, за да премести калций от вътрешната страна на костите в кръвта.

Хроничната бъбречна болест причинява минерално и костно разстройство, защото бъбреците не балансират правилно минералните нива в тялото. Бъбреците

Друг фактор допринася за причината за минерално и костно разстройство. Когато бъбреците са повредени, паращитовидната жлеза освобождава паратироиден хормон в кръвта, за да изтласка калций от костите и да повиши нивата на калций в кръвта. Този отговор възстановява баланса на фосфор и калций; Обаче, тя също така глад костите на необходимия калций.

Защо са важни хормоните и минералите?

При възрастни симптомите на минерално и костно разстройство в CKD може да не се появят, докато промените в костите не се появят в продължение на много години. Поради тази причина хората често се отнасят към болестта като “мълчалив инвалид”. В крайна сметка, човек със състояние може да започне да усеща болка в костите и ставите.

Минералното и костно разстройство в CKD е най-сериозно, когато се появява при деца, защото костите им все още се развиват и растат. Възрастните деца могат да проявят симптоми на минерално и костно разстройство дори в ранните стадии на CKD. Забавеният растеж на костите води до нисък ръст, който може да остане с дете в зряла възраст. Една деформация, причинена от минерално и костно разстройство в CKD, се случва, когато краката се огъват навътре или навън – състояние, често наричано “бъбречна рахит”. Повече информация е предоставена в здравната тематика на тема “Растеж при неуспех при деца с бъбречно заболяване”. Научете повече за здравето на костите на децата на уебсайта на Националния институт по здравеопазване и човешко развитие на Eunice Kennedy Shriver на адрес www.nichdernment.

Усложненията на минералното и костно разстройство в CKD включват забавен растеж на костите и деформации и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Повредените бъбреци трябва да работят по-усилено, за да изчистят фосфора от тялото. Високите нива на фосфор предизвикват по-ниски нива на калций в кръвта, което води до следната поредица от събития

Ако минералното и костно разстройство в CKD остане нелекувано при възрастни, костите постепенно стават тънки и слаби, а човек със състоянието може да започне да усеща болка в костите и ставите. Минералното и костното разстройство в CKD също увеличава риска от костни фрактури.

В допълнение към увреждането на костите, минералното и костно разстройство в CKD може да причини проблеми в сърцето и кръвоносните съдове

Паратироидният хормон и друг хормон, произведен в костите, наречен FGF23, също може да засегне здравето на костите и сърцето, което води до следните поредици от проблеми

Доставчик на здравни грижи диагностицира минерални и костни разстройства в CKD с

Какво причинява минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване?

Вземането на медицинска и семейна история е едно от първите неща, които доставчикът на здравни грижи може да направи, за да помогне за диагностицирането на минерално и костно разстройство в CKD. Той или тя ще попита пациентите или се занимава с въпроси относно това кога пациентът първо е диагностициран с CKD и дали някои от членовете на семейството също са имали минерално и костно разстройство със или без CKD.

Когато паратироидният хормон или нивата на FGF23 са високи, човек може да има сърдечни проблеми. Комплексните хормонални аномалии, които причиняват костни деформации, също могат да навредят на сърцето и кръвоносните съдове на човека.

Семейство и медицинска история; Физически изпит; Кръвен тест; Костна биопсия; Рентгенов лъч

Бира; сирене; какао; Тъмни сода; сушен боб; мляко; ядки; фъстъчено масло; грах

Хемодиализа използва машина за циркулиране на кръвта на човек чрез филтър извън тялото. Кръвта преминава от тялото на пациента през игла, при почти 1 пинта в минута. След това кръвта преминава през тръба, която я отвежда до филтъра, наречена диализатор. Вътре в диализатора кръвта протича през тънки влакна, които филтрират отпадъци и допълнителни течности. След като машината филтрира кръвта, тя преминава обратно в тялото през друга тръба. Повече информация е предоставена в темата за здравето на пациента, Методи за лечение на бъбречна недостатъчност: Хемодиализа. Перитонеалната диализа използва лигавицата на корема, за да филтрира кръвта на човека в тялото. Мека тръба, наречена катетър, се поставя в корема на пациента няколко седмици преди да започне перитонеалната диализа. Човек използва катетъра, за да запълни празното пространство в корема с диализен разтвор – вид солена вода – от пластмасова торбичка. Докато в тялото, диализният разтвор абсорбира отпадъците и допълнителната течност. След няколко часа човекът изцежда използвания диализен разтвор в друга торба за изхвърляне. След това човекът рестартира процеса с нова торбичка с диализен разтвор. Повече информация е предоставена в темата за здравето на пациента, Методи за лечение на бъбречна недостатъчност: Перитонеална диализа.

Доза и адекватност на хемодиализа; Перитонеална диализна доза и адекватност

Физическият преглед може да помогне за диагностициране на минералното и костно разстройство в CKD. По време на физическия преглед доставчикът на медицински грижи обикновено изследва тялото на пациента за промени в костната структура.

Какви са признаците и симптомите на минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване?

Кръвният тест включва привличане на кръв в кабинета на доставчик на медицински услуги или търговско съоръжение и изпращане на пробата в лаборатория за анализ. Кръвният тест показва нива на калций, фосфор, паратироиден хормон и понякога витамин D.

Минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване (CKD) възниква, когато увредените бъбреци и анормалните хормонални нива карат нивата на калций и фосфор в кръвта на човека да не бъдат балансирани. Минералното и костното разстройство често се среща при хора с ХБЗ и засяга повечето хора с бъбречна недостатъчност, които получават диализа. Хроничната бъбречна болест е бъбречно увреждане, което се случва бавно в продължение на много години, често поради диабет или високо кръвно налягане. Веднъж повредени, бъбреците не могат да филтрират кръвта както трябва; Хормоните и минералите са важни, защото помагат на костите да останат силни. Ако хормоните и минералите на даден човек са извън баланса, костите му могат да станат слаби и неправилно формулирани. Паратироидният хормон играе важна роля при контролирането на нивата на калция в кръвта. Когато бъбреците не функционират правилно, в кръвта се отделя допълнителен паратироиден хормон, за да се премести калций от вътрешната страна на костите в кръвта. Хроничната бъбречна болест причинява минерално и костно разстройство, защото бъбреците не балансират правилно минералните нива в тялото. Бъбреците спират да активират калцитриол и не отстраняват правилно фосфора в кръвта; Усложненията на минералното и костно разстройство в CKD включват забавен растеж на костите и деформации и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Лечението на минерално и костно разстройство в CKD включва предотвратяване на увреждане на костите чрез контролиране на нивата на паратиреоидните хормони чрез промени в храненето, храненето и храненето, лекарства и добавки и диализа. Намаляването на хранителния прием на фосфор е една от най-важните стъпки за предотвратяване на костно заболяване. Ако диетата, лекарствата и диализата не могат да контролират нивата на паратиреоидните хормони, хирургът може да отстрани една или повече от паращитовидните жлези.

Какво трябва да знам за бъбречната недостатъчност и как се лекува; Методи за лечение на бъбречна недостатъчност: хемодиализа; Методи за лечение на бъбречна недостатъчност: Перитонеална диализа; Методи за лечение на бъбречна недостатъчност: трансплантация на бъбреци; Бъбречна недостатъчност: Яжте право да се чувствате право на хемодиализа

Бъбречна недостатъчност: какво да очаквате; Съдов достъп за хемодиализа; Доза и адекватност на хемодиализа; Перитонеална диализна доза и адекватност; Амилоидоза и бъбречно заболяване; Анемия при хронична бъбречна болест; Финансова помощ за лечение на бъбречна недостатъчност

Костната биопсия е процедура, която премахва част от костната тъкан за преглед с микроскоп. Доставчик на здравни услуги извършва биопсията в болница с леко успокояване и локална упойка. Доставчикът на здравни услуги използва техники за изобразяване като ултразвук или компютърно томографско сканиране, за да насочи иглата на биопсията в бедрената кост. Патолог – лекар, специализиран в диагностицирането на заболявания – изследва костната тъкан в лаборатория. Тестът може да покаже дали костните клетки на човек изграждат нормална кост.

Рентгеново изображение е картина, създадена чрез използване на лъчение и записана на филм или на компютър. Използваното количество радиация е малко. Радиографът изпълнява рентгеновите лъчи в болница или извънболничен център, а радиологът – лекар, специализиран в медицинското изобразяване – интерпретира изображенията. Пациентите не се нуждаят от анестезия. Пациентът ще лежи на маса или поставка по време на рентгеновото изследване. Техниката ще постави рентгеновата машина върху областта на костите. Пациентът ще задържи дъха си, докато рентгеновата машина заснема снимката, така че снимката да не се размива. Радиографът може да поиска от пациента да промени мястото си за допълнителни снимки. Рентгеновите лъчи могат да покажат допълнителен калций в кръвоносните съдове.

Всеки от тези тестове може да помогне на доставчика на здравни услуги да определи дали CKD или някакво друго състояние причинява минерално и костно разстройство и да решат курс на лечение.

Лечението на минерални и костни разстройства в CKD включва предотвратяване на увреждане на костите чрез контролиране на нивата на паратиреоидните хормони чрез промени в храненето, храненето и храненето; Лекарства и добавки; И диализа. Ако тези лечения не довеждат нивата на паратиреоидните хормони под контрол, доставчикът на медицински услуги може да премахне хирургически паращитовидните жлези на лице, процедура наречена паратироидектомия.

Промените в диетата могат да лекуват минерално и костно разстройство в CKD. Намаляването на хранителния прием на фосфор е една от най-важните стъпки за предотвратяване на костно заболяване. Повечето храни съдържат фосфор; Обаче преработените и опаковани храни съдържат особено високи нива на фосфор. Производителите на храни използват фосфор като добавка, за да запазят храната на рафта. Хората, които имат CKD или са на диализа, трябва да избягват опаковани храни, съдържащи съставки, които включват буквите PHOS. Реналната диетолог може да помогне за разработването на диетичен план за контрол на нивата на фосфора в кръвта. Някои напитки и натурални храни също съдържат големи количества фосфор, включително

Минерално и костно разстройство при деца с хронична бъбречна болест

Повече информация е предоставена в здравните теми по въпросите на здравето, как да прочетете етикета на храните: съвети за хора с хронична бъбречна болест и фосфор: съвети за хора с хронична бъбречна болест.

Какви са усложненията на минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване?

Медикаментите защитават костите, като възстановяват правилното балансиране на минералите и хормоните. Ако бъбреците не произвеждат адекватни количества калцитриол, доставчикът на медицинска помощ може да предпише синтетичен калцитриол като хапче (Rocaltrol) или, за диализни пациенти, под формата на инжекция (Calcijex). Калцитриолът спомага за намаляване на нивата на паратиреоидните хормони. Лекарствата, наречени доксеркалциферол (Hectorol) и парикалцитол (Zemplar), действат като калцитриол, тъй като те също са активирани форми на витамин D. Доставчик на здравни услуги може да предпише калциева добавка в допълнение към калцитриол или друга активирана форма на витамин D.

Някои видове витамин D, налични по рецепта или като витаминни добавки без рецепта, изискват активиране от бъбреците на човек, преди да могат да действат като калцитриол. Въпреки това, ползите от някои от тези, които все още не са активирани форми на витамин D – например ергокалциферол (Calciferol, Drisdol) или холекалциферол (Delta D3) – са неясни. За да се гарантира координирана и безопасна грижа, хората трябва да обсъдят използването на алтернативни медикаменти, включително използването на витамини и минерални добавки, с техния доставчик на здравни услуги.

Как се диагностицира минералното и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване?

Синакалцет хидрохлорид (Sensipar) принадлежи към друг клас медикаменти, наречени калцимиметици. Синакалцет понижава нивото на паратиреоидните хормони, като имитира ефектите на калций върху паращитовидната жлеза. Обикновено това лекарство се използва само при хора на диализа.

Как се лекува минерално и костно разстройство при хронично бъбречно заболяване?

Често доставчиците на медицински продукти ще предписват медикаменти, наречени фосфатни свързващи вещества – калциев карбонат (Tums), калциев ацетат (PhosLo), севеламер карбонат (Renvela) или лантанов карбонат (фосренол) – да приемат храна и леки закуски за свързване на фосфор в на червата. Тези лекарства намаляват усвояването на фосфора в кръвта.

Диализата е процесът на филтриране на отпадъци и допълнителни течности от организма чрез средства, различни от бъбреците. Двете форми на диализа са хемодиализа и перитонеална диализа

Увеличаването на диализната доза на човек може да помогне да се контролира нивото на фосфора в кръвта. При хемодиализа доставчикът на здравни услуги може да коригира дозата, като увеличава скоростта на кръвообращението към и от диализатора. Друг начин за коригиране на дозата включва увеличаване на времето за диализа или броят на сесиите. При перитонеална диализа, използването на повече диализни разтвори във всяко зареждане или увеличаване на броя на пълнежите всеки ден увеличава дозата. Повече информация е предоставена в здравните теми в областта на здравеопазването

Ако диетата, лекарствата и диализата не могат да контролират нивата на паратиреоидните хормони, хирургът може да отстрани една или повече от паращитовидните жлези. Той или тя изпълнява процедурата, като използва обща анестезия.

Добра програма за лечение, включваща диета с ниски нива на фосфор, подходящи медикаменти, адекватна диализа и, ако е необходимо, хирургична намеса, могат да подобрят способността на организма да ремонтира костите, увредени от минерални и костни разстройства в CKD. Като цяло, хората могат да подобрят здравето си на костите, като упражняват и не пушат. Хората трябва да се консултират с доставчик на здравни услуги преди да започнат някоя програма за упражнения.

Точки за запомняне

За серията бъбречна недостатъчност

Националният институт по диабет и храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците) и други компоненти на тенденцията) провеждат и подкрепят изследвания в много болести и условия.

Какви са и те са подходящи за вас ?; Са част от клиничните изследвания и са в основата на всички медицински постижения. Вижте нови начини за предотвратяване, откриване или лечение на заболявания. Изследователите също така използват други аспекти на грижите, като подобряване на качеството на живот на хората с хронични заболявания. Разберете дали са подходящи за вас.

Какво е отворено ?; Които понастоящем са отворени и които набират, могат да се видят на www.ClinicalTrials.

Тази информация може да съдържа съдържание за лекарства и, когато се приема по предписаното, условията, които лекуват. Когато е подготвено, това съдържание включва най-актуалната налична информация. За актуализации или за въпроси относно каквито и да е лекарства, свържете се с Администрацията по храните и лекарствата в САЩ на адрес 1-888-463-6332 или посетете wwwernment. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за повече информация.

Държавата-членка не одобрява или не облагодетелства конкретен търговски продукт или фирма. Търговските, патентованите или фирмените имена, които фигурират в този документ, се използват само защото се считат за необходими в контекста на предоставената информация. Ако продуктът не е споменат, пропускът не означава или предполага, че продуктът е незадоволителен.

Вие и Вашият лекар ще работите заедно, за да изберете най-доброто за Вас лечение. Публикациите на серията “Бъбречна недостатъчност” на Theernment могат да ви помогнат да научите конкретните въпроси, с които ще се сблъскате.

Книжки

Фактически листове

Ученето колкото може повече за лечението ви ще ви помогне да станете важен член на вашия екип от здравни специалисти.

Theernment би искал да благодари; Шарън Мое, М.Д., Индианска университетска гимназия за преглед на тази публикация.

Ноември 2015 г.