Миксдема кома

Тироидната жлеза, разположена в предната част на шията, е отговорна за вземането на веществата, наречени хормони на щитовидната жлеза, които са важни за правилното функциониране на всички клетки на тялото.

При определени условия щитовидната жлеза става неактивна и произвежда по-малко количество от нейните хормони – ситуация, наречена хипотиреоидизъм. Хората с хипотиреоидизъм имат проблеми, които отразяват неактивността на органите на тялото, което води до симптоми като умора, усещане за студ, повишаване на теглото, суха кожа и сънливост. Когато нивата на тиреоидните хормони станат много ниски, симптомите се влошават и могат да доведат до сериозно състояние, наречено миксдема кома. Myxedema кома е рядко, но животозастрашаващо състояние. Хората с хипотиреоидизъм, които са в или в близост до кома, трябва незабавно да бъдат отведени в отдела за спешна помощ.

Първоначално описан от сър Робърт Грейвс в началото на 19 век, болестта на Грейвс е един от най-честите от всички проблеми на щитовидната жлеза; Това е и водеща причина за хипертиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза произвежда прекомерни хормони; След като разстройството е било правилно диагностицирано, то е доста лесно да се лекува. В някои случаи болестта на Грейвс преминава в ремисия или изчезва напълно след няколко месеца или години. Останалото нелекувано, обаче, може да доведе до сериозни усложнения – дори …

Ако имате хипотиреоидизъм, тогава някое от изброените по-долу може да допринесе за михедема кома

Симптомите на хипотиреоидизъм могат да включват следното

Хората, които имат миексдема кома, са в или в близост до кома и не могат нормално да функционират. Те изискват спешна помощ.

Хората, които имат хипотиреоидизъм и развият висока температура, промени в поведението или психическо състояние, недостиг на въздух или повишено подуване на ръцете и краката, трябва да бъдат отведени до спешното отделение.

Ако имате хипотиреоидизъм, бъдете бдителни за състоянието си.

Хората с михедема кома са в кома или почти в кома. Те не могат нормално да функционират. Приятелите или членовете на семейството трябва незабавно да ги заведат в отдела за спешна помощ. Приятелите или членовете на семейството не трябва да дават на лицето в миксдема кома някакво лекарство за щитовидната жлеза, преди да го отведат в спешното отделение. Ако има надбъбречна недостатъчност, тогава прилагането на тироксин (в лекарството за щитовидната жлеза) ще предизвика криза на надбъбречните жлези.

Поленови преброявания, съвети за лечение и др.

Няма какво да кихате.