Микровълни: дали те правят нашата храна по-малко здрава?

От Боб Барнет

Всички сме чували как микровълновата храна премахва някаква хранителна стойност, но вярно ли е? Едва ли нещо лошо се случва с нашата храна зад микровълновото стъкло?

Има опасности за микровълноването на вашата храна. Можеш да се изплашиш за една. Ако използвате грешен вид пластмаса (намек: това, което не казва “микровълнова безопасна”), нездравословни химикали могат да проникнат във вашата храна. Но ако сте загрижени да получите най-много хранене от вашата храна, микровълнова печка е сигурен залог. Всъщност тя е в горната част на списъка за хранителни методи за приготвяне на храни. Ако използвате микровълнова фурна с малко количество вода до основно парна храна отвътре, ще запазите повече витамини и минерали, отколкото с почти всеки друг начин на готвене.

“Когато приготвяте храна, ще имате загуба на хранителни вещества”, казва регистрираният диетолог и сертифициран специалист по хранителни продукти Катрин Адамс Хът, РД, доктор. “Най-добрият начин за готвене за задържане на хранителни вещества е този, който готви бързо, излага храната на топлина за най-малко време и използва само минимално количество течност”.

Познай какво? Микровълновото готвене прави това.

Помислете за спанак. Сварете го на печката и тя може да загуби до 70% от нейната фолиева киселина. Микровълни с малко вода и ще запазите почти цялата си фолиева киселина. Готвене на бекон на тавичка, докато тя е хрупкава (yum) може да създаде нитрозамини, докато microwaving бекон създава много по-малко от тези рак-промотиране химикали.

Разбира се, можете да объркате микровълновата печка. Изсипете вашите зеленчуци в куп вода и ги изсипете и ще излеете много храна. “Когато готвите храна в микровълнова фурна, я покрийте плътно, създавайки ефективна пара,” съветва Хът.

Паренето на печката е също толкова добро. В някои случаи може дори да е по-добре: Едно малко проучване установи, че задушените броколи задържат повече от своите ракови заболявания – сулфорафан, отколкото броколи с микровълни.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа