Диагностика на множествена склероза: преглед на ms тестовете

Това може да е предизвикателство за лекарите да диагностицират множествена склероза (MS). Няма нито един тест, който определено може да се покаже, ако някой го има. И има много състояния със симптоми, които могат да изглеждат като МС.

MS: Оценявайте Вашите симптоми на множествена склероза

Вашият лекар ще започне да ви пита за вашата медицинска анамнеза и симптомите. Тя също така ще направи няколко теста, за да види дали мозъкът и гръбначният ви мозък работят както трябва. Те включват

Това е най-добрият начин за лекарите да видят промени в мозъка, причинени от множествена склероза. Тя може да покаже на вашия невролог ясни признаци на възпаление в дълбоките части на мозъка или гръбначния мозък, които са червени знамена за състоянието.

Но по-възрастните хора или тези с високо кръвно налягане и диабет също могат да имат едни и същи видове петна по мозъчна ЯМР. Така че Вашият лекар ще прецени друга информация, включително симптомите Ви, заедно с резултатите от сканирането, преди да направи диагноза.

Също така, резултатът от ЯМР, който казва, че нещата са нормални, не изключва абсолютно MS. Около 5% от хората с множествена склероза нямат лезии в мозъка, които се показват в теста. Може да ги има на места, които сканирането не може да покаже.

Когато лекарите правят този тест, те гледат внимателно течността в гръбнака ви, наречена цереброспинална течност, за по-високи нива на протеини и други вещества, които са признаци на заболяването. Те могат да бъдат полезни при диагностицирането на МС, но те не са абсолютно доказателство за състоянието. Вашият лекар може да ви каже дали трябва да имате гръбнака.