Болка в шията – това, което увеличава риска

Рискови фактори за болки в шията, които не можете да контролирате, включват

Освен ако не сте напълно обездвижени от нараняване на гърба, Вашият лекар вероятно ще изследва вашия обхват на движение и нервна функция и ще докосне тялото ви, за да открие зоната на дискомфорт. Могат да се правят тестове за кръв и урина, за да се определи дали болката е причинена от инфекция или друг системен проблем; Рентгеновите лъчи са полезни при определянето на счупени кости или други скелетни дефекти. Понякога те помагат да се намерят проблеми в съединителната тъкан. За да анализирате уврежданията на меките тъкани или дисковете, компютърната томография (CT) или магнитните …

Възраст. Хората на средна възраст или по-големи имат по-голяма вероятност да имат разкъсване (дегенерация) на дискове или стави, както и костни шипове в гръбначните прешлени (шийката на сливиците); Последно увреждане или история на нараняване. Обикновено нараняване на шията е удар, причинен от автомобилна катастрофа; Условия, които засягат костите и меките тъкани на шията и гърба, като например ревматоиден артрит, стесняване на гръбначния канал (цервикална гръбначна стена) или силно извити гръбнаци (сколиоза); Анамнеза за главоболие.

Неподходящи позиции, които поставят стрес върху шията или лоша поза в дома или на работното място; Стрес или депресия, скука или нещастие с работата; Тежка физическа работа; Злоупотреба с наркотици Лошо физическо състояние и липса на физически упражнения.